Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Νέα «συνταγή» για τη διάθεση των φαρμάκων

Του Γιώργου Σακκά


Να συνταγογραφούνται γενόσημα σε ποσοστό τουλάχιστον 50% για 224 θεραπευτικές κατηγορίες, επιδιώκει το υπουργείο Υγείας ώστε να «ξεκολλήσει» το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας φαρμάκων από το περίπου 20-21% που είναι σήμερα στο περίπου 40%, όπως προέβλεπαν και τα μνημόνια.
Ειδικότερα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί η συνταγογράφηση γενοσήμων, με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη τέθηκαν όρια συνταγογράφησης ανά ιατρική ειδικότητα, ανά περιφερειακή ενότητα και ανά μήνα (ανά ΑΜΚΑ ασθενούς). H απόφαση διευκρινίζει επίσης και ποιοι είναι οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι (ανά μήνα) στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων κατά όγκο σε συσκευασίες ανά θεραπευτική ομάδα και τρόπο χορήγησης.



Συγκεκριμένα, επιδιώκεται από την πλευρά του υπουργείου Υγείας οι γιατροί να συνταγογραφούν σε 224 θεραπευτικές κατηγορίες (ATC 4) φάρμακα τα οποία κατά τουλάχιστον 50% να είναι γενόσημα. Μάλιστα στις 200 κατηγορίες -εννοείται κατηγορίες όπου υπάρχουν κυρίως γενόσημα και off patent- το υπουργείο προσπαθεί να επιβάλει συνταγογράφηση κατά τα ? σε γενόσημα. 
10 κατηγορίες με 99% γενόσημα
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στον σχετικό πίνακα που περιγράφονται οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι ανά μήνα στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων κατ’ όγκο, υπάρχουν 10 κατηγορίες που επιδιώκεται το 99% των φαρμάκων να είναι γενόσημα! Ακόμη για 150 κατηγορίες το υπουργείο θέλει να επιβάλει συνταγογράφηση κατά 80% σε γενόσημα. 
Μια τέτοια απόφαση βέβαια αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση εταιρειών με off patent φάρμακα, καθώς προβλέπεται η απομάκρυνση των γιατρών από αυτά. 
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως σχολιάζει εκπρόσωπος του χώρου, οι υψηλοί στόχοι τέθηκαν προκειμένου να καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε τουλάχιστον από πλευράς όγκου η αγορά να ξεφύγει από το χαμηλό ποσοστό και να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα υψηλότερα. Από την άλλη, με την πτώση των τιμών αλλά και το περίπου 50% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να προσανατολίζεται στα ακριβά σκευάσματα (ΦΥΚ 1Β), το να αποκτήσουν από πλευράς αξίας σημαντικό μερίδιο τα γενόσημα και σε γρήγορο διάστημα μοιάζει σχετικά ανέφικτο.
naftemporiki.gr