Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018

Τεφτέρια και δόσεις στα φαρμακεία

Χαμηλοσυνταξιούχοι, κατά κύριο λόγο, ζητούν «βερεσέ» φάρμακα, λόγω κρίσης. Τι συμβαίνει στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης - Τα τεφτέρια.

«Το τελευταίο που θα ήθελα, είναι να χρωστώ ακόμη και στο φαρμακείο. Μου δημιουργεί άγχος, όμως, όλα πια στη ζωή μας γίνονται με δόσεις. Που να φτάσει η σύνταξη για να είμαι συνεπής;» αναρωτιέται 70χρονη περιμένοντας ο φαρμακοποιός, στον οποίο είναι πελάτισσα εδώ και 20 χρόνια, να σημειώσει τη νέα οφειλή της.

Τα τεφτέρια αντικατοπτρίζουν με απερίφραστο τρόπο την.....


..... οικονομική στενότητα των πολιτών που, εν μέσω κρίσης, καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη δαπάνη για τα φάρμακά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως, πλέον, ξεπερνά το 30%, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα και την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών στα φαρμακεία, γεγονός που δημιουργεί πονοκέφαλο, κυρίως, στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται πως σε κάθε φαρμακείο αντιστοιχούν τουλάχιστον 50 πολίτες που προμηθεύονται τα φάρμακά τους με πίστωση, ενώ για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων το ποσό που υπολογίζεται πως χρειάζεται, το μήνα, για τα φάρμακα του είναι από 100 έως 150 ευρώ.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε» λένε οι φαρμακοποιοί

«Τα τεφτέρια στα φαρμακεία, πλέον, έχουν γίνει κανόνας. Πριν την κρίση είχαμε ελάχιστες περιπτώσεις πελατών για τους οποίους κρατούσαμε τεφτέρι. Με την κρίση το φαινόμενο εκτοξεύτηκε, ωστόσο προσπαθούμε να διευκολύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους συμπολίτες μας καθώς υπάρχει προσωπική σχέση ετών με τους περισσότερους εξ αυτών.

Άλλωστε το φάρμακο είναι αγαθό, δεν είναι ένα απλό προϊόν», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης υπογραμμίζοντας πως για να εκλείψει το τεφτέρι θα πρέπει να αλλάξουν εντελώς οι οικονομικές συνθήκες, κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν πελάτες φαρμακείων που δίνουν πέντε, ή δέκα ευρώ, «έναντι» και πληρώνουν τα υπόλοιπα σε τρεις έως έξι μήνες. Το πρόβλημα εντείνεται συνεχώς, με συνέπεια όσο ροκανίζεται το εισόδημα των πολιτών, τόσο να περιορίζεται και η ρευστότητα των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη οι συνταξιούχοι προσπαθούν να τακτοποιούν τις οφειλές τους στα τέλη του μήνα, ή τις πρώτες του επόμενου, όταν δηλαδή μπαίνει η σύνταξη τους. Υπάρχουν βέβαια και μεμονωμένες περιπτώσεις ατόμων που μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις οφειλές που έχουν δημιουργήσει «γυρνούν» από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακα τους.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/tefteria-ke-dosis-sta-farmakia-tis-thessalonikis