Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Καταγγελία ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ-Κακώς χρεώνονται με το 1€ οι ασθενείς ΣΔ Ι

Αυξημένες καταγγελίες από μέλη της με διαβήτη τύπου 1 έχει δεχτεί, σύμφωνα με ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)  ότι δηλαδή καταβάλλουν το ένα ευρώ ανά συνταγή που αφορά μόνο την πάθηση του σακχαρώδους διαβήτη.
 
Καταβολή που αντίκειται στην νομοθεσία, καθώς σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ΦΕΚ Β’ 2883/26.10.2012, Ν. 4093/ΦΕΚ Α’ 222/12-11-2012, εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με Αριθ. Πρωτ. οικ. 232/2.1.2014), και εφόσον ο ιατρός στη συνταγή που εκδίδει, εμπεριέχει μόνο φάρμακα για την πάθηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι πάσχοντες εξαιρούνται από την καταβολή του ενός ευρώ (1€) ανά συνταγή.
 


Στο πλαίσιο των καταγγελιών, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ απευθύνθηκε στον ΕΟΠΥΥ για την άμεση επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει. Σύμφωνα με το Τμήμα Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων & Αξιοποίησης Ελέγχων της Δ/νσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ, στις περιπτώσεις αυτές ο ιατρός θα πρέπει να επιλέγει τη μηδενική συμμετοχή σε ολόκληρη τη συνταγή και όχι στο φάρμακο προκειμένου να μην βγαίνει κατά την εκτέλεσή της η καταβολή του ενός ευρώ (1€) στον ασφαλισμένο.

πηγή: ιατρονετ
 
Σχόλιο Farmakopoioi: δίκιο έχουν αφού ο Νόμος είναι σαφής (δείτε ΕΔΩ)