Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Nova Makedonija: Μετά τα ληγμένα εμβόλια MMR, οι πολίτες πηγαίνουν για εμβολιασμό στην Ελλάδα

«Μετά το σκάνδαλο με τα ληγμένα εμβόλια MMR, (οι πολίτες) για εμβολιασμό στην Ελλάδα». Η εφημερίδα  «Nova Makedonija», σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον ανωτέρω τίτλο, αναφέρει ότι, μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην πΓΔΜ με τα 600 και πλέον ληγμένα εμβόλια ΜΜR, οι γονείς αποφασίζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα.
Αφότου τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο MMR (ιλαρά-ερυθρά- παρωτίτιδα) δεν γίνονται δεκτά στα προσχολικά ιδρύματα της πΓΔΜ, καθώς η νόσος της ιλαράς βρίσκεται σε επιδημική έξαρση, πολλοί γονείς αποφασίζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, διότι πιστεύουν πως η ποιότητα των εμβολίων εκεί είναι πολύ καλύτερη απ’ ότι στην πΓΔΜ.



Και αυτό, εξηγεί το δημοσίευμα, οφείλεται στο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην πΓΔΜ με 600 και πλέον ληγμένα εμβόλια MMR.
Σϋμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η πρακτική οι πολίτες της πΓΔΜ να εμβολιάζουν τα παιδιά τους σε γειτονικές χώρες δεν είναι καινούρια αλλά είναι παρούσα εδώ και χρόνια.
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Σκοπίων, Κατερίνα Στάβριτς, ωστόσο, σε δηλώσεις της προς την ε/φ υποστηρίζει ότι οι γονείς δημιουργούν πανικό δίχως λόγο: «Είναι εντελώς μη αναγκαίο να πηγαίνουν τα παιδιά για εμβολιασμό στην Ελλάδα, διότι έχουμε τα ίδια εμβόλια και εδώ και εκεί. Οι γονείς έτσι παίρνουν ρίσκο, διότι εάν υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις από το εμβόλιο δεν θα μπορεί κανείς εδώ να αναλάβει την ευθύνη, ενώ εδώ θα δραστηριοποιηθεί το Υπουργείο Υγείας και συσταθούν επιτροπές..», ανέφερε η Στάβριτς και τόνισε ότι και οι γονείς που προμηθεύονται εμβόλια από άλλες χώρες παίρνουν ρίσκο, καθώς κανείς στην πΓΔΜ δεν επιτρέπεται να εμβολιάζει όταν είναι άγνωστο εάν έχουν τηρηθεί όλες οι προδιαγραφές μεταφοράς και διατήρησης του εμβολίου..
Ethnos.gr