Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Βοτανικός Περίπατος Στο Μονοπάτι Του Ξηρού Όρους Στην Λίμνης Ευβοίας

Μια βόλτα στο βουνό πέρα από την προσπάθεια, που χρειάζεται να καταβάλει κανείς, έως ότου ολοκληρώσει την διαδρομή έχει να προσφέρει και μοναδικές συγκινήσεις. Ο περίπατος μας την Κυριακή, που κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία, δεν ήταν παρά η υλοποίηση της επιθυμίας πολλών συναδέλφων. Με την ευκαιρία αυτής της υλοποίησης δόθηκε μια ακόμη αφορμή προσέγγισης μέρους της χλωρίδας του τόπου μας με εθνοφαρμακολογικό και όχι μόνο ενδιαφέρον.

 

  Σε αυτόν τον περίπατο, είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε από κοντά φυτά (δένδρα, θάμνους, φρύγανα και πόες) που πολλά από αυτά μας είναι γνωστά από την φαρμακολογική και κοσμητολογική χρησιμότητά τους, όπως κέδρα, μαύρα πεύκα, έλατα, βελανιδιές , πουρναριές , φυλλήκια, φτελιές, φράξους, σφενδάμια, κράταιγους, αριές, κουμαριές, κίστους (κουνούκλες), αγριοτριανταφυλλιές, ελλέβορους, οβριές, κισσούς, ιξούς, σκορπιδόχορτο, λειχήνες, παιώνιες, λεμονοθύμαρο, δακτυλίτιδες, σπάρτα και πολλά άλλα. Λίγο ως πολύ όλοι μας γνωρίζουμε την θεραπευτική χρησιμότητα τους από τα αρχαία χρόνια και πώς αξιοποιούνται σήμερα τα φυσικά τους παράγωγα με την βοήθεια των σύγχρονων μέσων της βιοτεχνολογίας, που με οδηγό τις μητρικές φυσικές ουσίες τους μας δίνει πληθώρα φαρμακευτικών ουσιών.
 
  Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ευελπιστούμε πως θα μας δοθεί πάλι η ευκαιρία να επαναλάβουμε παρεμφερείς διοργανώσεις, που κατά την γνώμη μας προσφέρουν πολλαπλά στον άνθρωπο φαρμακοποιό και το ευρύτερο περιβάλλον του, παρακινώντας τον να δραστηριοποιείται πέρα από την μονότονη επαγγελματική του περιχαράκωση, με τρόπο ευχάριστο και συνάμα ωφέλιμο από κάθε άποψη.
 

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ