Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Κίνδυνος για νέες ελλείψεις φαρμάκων λόγω... κορονοϊού!

Η Γουχάν δεν είναι απλώς το κέντρο της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά και το μέρος όπου παρασκευάζονται πολλές πρώτες ύλες φαρμακευτικών σκευασμάτων! Συγκεκριμένα στην ευρύτερη επαρχία της Χουμπέι παρασκευάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ 19 δραστικές ουσίες, ενώ έμμεσα επηρεάζονται συνολικά 48 δραστικές ουσίες! Σύμφωνα με τους ειδικούς η επιδημία του κορονοϊού και η καραντίνα που έχει προκαλέσει στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει σε πανευρωπαϊκή έλλειψη φαρμάκων προς το τέλους του τρέχοντος έτους.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να.....




..... είναι αξιοποιήσιμα σχετικά με το μέγεθος των καθυστερήσεων που μπορούν να προκαλέσουν. Παρόλα αυτά όλες αυτές τις ημέρες που έχει ξεσπάσει η επιδημία, οι μηχανές των εργοστασίων έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Άγνωστο παραμένει για πόσο διάστημα ακόμα θα παραμείνουν ανενεργές.

Ποιες δραστικές ουσίες παρασκευάζονται στην Γουχάν

Στην επαρχία Χουμπέι παρασκευάζεται κυρίως η ιβουπροφαίνη και η μεταμιζόλη. Η ιβουπροφαίνη παγκοσμίως παρασκευάζεται σε 6 εργοστάσια. Επίσης εκεί παρασκευάζονται  οι docetaxel, flumazenil, oxcarbazepine, metronidazole, ezetimibe και ticagrelor.

Άλλες δραστικές ουσίες που παράγονται στο Hubei και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως σχετικές με την προμήθεια είναι η αμισουλπρίδη, η βιναρελβίνη, η οξατιπλατίνη, η κυπροτερόνη, η προγεστερόνη, η φιναστερίδη, η τοσασεμίδη και η ακετυλοκυστεΐνη.

Οι παρασκευάστριες εταιρείες μπορούν να αντιδράσουν

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιδράσουμε, λέει μια πηγή που δεν θέλει να κατονομαστεί. Οι παρασκευαστές φαρμάκων σε άλλες περιοχές θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν την αποτυχία. Αλλά και άλλες χώρες φοβούνται παρόμοια προβλήματα λόγω αλυσιδωτών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Είναι άγνωστο ποιες πρώτες ύλες παράγονται στο κέντρο του κορονοϊού για παραγωγούς σε άλλες χώρες.

Πότε θα μπορούσε να γίνει αισθητή η έλλειψη;

"Μια έλλειψη θα γίνει αισθητή μόνο από τον γιατρό, τον φαρμακοποιό και τους ασθενείς μήνες αργότερα, αν άλλοι παρασκευαστές δεν κάνουν παρέμβαση", δήλωσε ένας ειδικός. Εάν όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο μέχρι να ξεσπάσει ο ιός και η καραντίνα, οι δραστικές ουσίες για την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων βρίσκονται ήδη στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Όλα που παρήχθησαν πριν ξεσπάσει ο ιός παραδόθηκαν. κατά κανόνα, χρειάζονται τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για την άφιξη των εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Επομένως, οι πρώτες ύλες αναμένονται στα μέσα Μαρτίου. Λόγω των πρώτων αναβολών, η άφιξη μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Στη συνέχεια παράγονται τα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα. Η παραγωγή και η απελευθέρωση παρτίδων αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι ή λίγους μήνες αργότερα. Στη συνέχεια, τα αγαθά έρχονται στην αγορά. Εάν δεν υπάρχει νέο δραστικό συστατικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Η αναβολή των παραδόσεων μπορεί, ωστόσο, να θέσει ένα άλλο πρόβλημα. Επειδή με την αυξανόμενη ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά οι τιμές των φαρμάκων θα μπορούσαν να αυξηθούν. Έτσι όποιος πληρώσει περισσότερα, θα έχει ταχύτερη ανταπόκριση.

Το Wuhan είναι η πρωτεύουσα της κινεζικής επαρχίας Hubei, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι στον ποταμό Yangtze μετά τη Σαγκάη. Η "επαρχία των 1000 λιμνών" δεν είναι μόνο το κέντρο στις αυτοκινητοβιομηχανίες, τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα. Διάφορα δραστικά συστατικά παράγονται επίσης στην περιοχή για την παγκόσμια αγορά. Αλλά στην κινεζική επαρχία, οι μηχανές είναι σε στασιμότητα, επειδή το Wuhan θεωρείται το κέντρο του κορονοϊού. Η περιοχή έχει εγκλωβιστεί εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες. Εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ενημερωθεί να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια υπόκεινται σε καταναγκαστικές αργίες μέχρι τις 2 Μαρτίου.


Farmakopoioi μετάφραση από apotheke-adhoc.de