Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Σύσκεψη με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου

Προς: Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια Βασίλειο
Κοινοποίηση: Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη Βασίλειο
Γ.Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών κ. Κοντογεώργη Αθ.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος), αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης των 25 συνεταιρισμών φαρμακοποιών της χώρας στους οποίους συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες φαρμακοποιοί. Συνολικά οι συνεταιρισμοί μέλη της ΟΣΦΕ υποστηρίζουν από το κανάλι του χονδρεμπορίου περίπου το 45% του συνολικού όγκου του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά.

Θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την έκπληξή μας, όταν πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι στις 9 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο σας ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη βιωσιμότητα του φαρμακευτικού κλάδου (δείτε ΕΔΩ), χωρίς στο εύρος αυτό να περιλαμβάνονται όσοι υπηρετούν το φάρμακο στη διανομή και τη χορήγησή του.


 

Οφείλουμε λοιπόν δια της παρούσης επιστολής να εκφράσουμε την λύπη μας για το ότι δεν κληθήκαμε στην εν λόγω σύσκεψη, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να συμβάλουμε καταθέτοντας την εμπειρία μας, τη γνώση μας και τις προτάσεις μας για την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διανομή του φαρμάκου. Αξίζει να μνημονευθεί ότι δεν δύναται να εξορθολογιστεί η φαρμακευτική δαπάνη σχεδιάζοντας τις όποιες παρεμβάσεις με βάση τις σκέψεις, τη γνώμη και τις πληροφορίες αποκλειστικά από τους παραγωγούς, ήτοι τη φαρμακοβιομηχανία. Για να καταστεί βέλτιστη η χορήγηση του φαρμάκου στον τελικό του χρήστη, τον ασθενή, που είναι και ο σκοπός όλης της αλυσίδας του φαρμάκου και ενός σημαντικού τμήματος της θεραπευτικής αλυσίδας, χρειάζεται οι προτάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν τόσο οι συνεταιρισμοί και οι φαρμακαποθήκες όσο και περισσότερο οι φαρμακοποιοί, να τύχουν καταρχήν της προσοχής του Υπουργείου που προΐσταστε.

Η ανάδειξη όλων των επιδεκτικών σε βελτιώσεις πεδίων και η επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συντελεστές σε οποιοδήποτε σημείο της διανομής και της χορήγησης του φαρμάκου, μόνο οφέλη έχει να προσδώσει χωρίς να προσθέτει απολύτως κανένα βάρος. Αξίζει να μνημονεύσουμε ότι οι σκοποί: της ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης στη φαρμακευτική φροντίδα, της αποδοτικής χρήσης των διαθέσιμων πόρων, του εκσυχρονισμού των συστημάτων καθορισμού τιμών και αποζημίωσης φαρμάκων και κυρίως της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της φαρμακοθεραπείας, έχουν ως πιστούς υπηρέτες και υπέρμαχους τους φαρμακοποιούς της κοινότητας και τους συνεταιρισμούς τους, όπως έμπρακτα έχουμε αποδείξει.

Επιπλέον, με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε την πάγια θέση μας για τη σύσταση του Συμβουλίου Φαρμακευτικής Πολιτικής στο οποίο θα συμμετέχουν όχι μόνο οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, του χονδρεμπορίου και των φαρμακοποιών αλλά επίσης οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, του ιατρικού κλάδου και φυσικά των ασθενών, πάντα υπό τον συντονισμό και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να θυμίσουμε εμφατικά ότι η ΟΣΦΕ αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί μέρος της λύσης και ποτέ του προβλήματος.

Με εκτίμηση και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας,

Για το Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.

Πρόεδρος Δ.Σ.                  Γραμματέας Δ.Σ.
 

Μπελώνης Σταύρος          Μαρίνος Ελευθέριος