Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Στον ΕΟΦ καταγγελία για κατάχρηση του όρου "pharmacy"

Αφορά e-shop που πουλά συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά χωρίς να είναι φαρμακείο

Το δρόμο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΦ πήρε η καταγγελία για ηλεκτρονικό κατάστημα που χρησιμοποιεί στην επωνυμία του τον όρο «pharmacy», χωρίς αυτό να αφορά νομίμως λειτουργούν φαρμακείο. Το κατάστημα, το οποίο πουλάει συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά, διαθέτει και φυσικό σημείο πώλησης.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι....


.... απαγορεύεται ρητώς από το νόμο η χρήση και η διαφήμιση του όρου «pharmacy» και των παραγώγων του σε οποιαδήποτε γλώσσα από επιχειρήσεις που δεν έχουν σχέση με φαρμακείο. Μιλώντας στο f.daily ο φαρμακοποιός και μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Σερμπίνης, τόνισε ότι προώθησε την καταγγελία στο νομικό τμήμα του ΠΦΣ και στον Ηλία Δημητρέλλο, ο οποίος με τη σειρά του την απέστειλε στο αρμόδιο όργανο, τον ΕΟΦ. «Ο όρος φαρμακείο είναι trademark που εμπνέει στους πολίτες σιγουριά και εμπιστοσύνη, την οποία έχουν κερδίσει επάξια οι φαρμακοποιοί με τις επιστημονικές τους γνώσεις. Δεν μπορεί κάθε επιχείρηση που δεν είναι φαρμακείο να εκμεταλλεύεται αυτόν τον όρο, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, ώστε να προσελκύει πελατεία.

Καλώ τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά και να μας τα αναφέρουν, ώστε να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες», δήλωσε στο f.daily ο Κ. Σερμπίνης.

Επιπλέον, ο Ενιαίος Φορέας Φαρμακοποιών Αττικής καταγγέλλει καθεστώς ατιμωρησίας στην Αττική, καθώς υπάρχουν φαρμακεία που ανοίγουν κάθε Κυριακή, χωρίς να είναι σε εφημερία. Ήδη δημοσίευσε αποδείξεις λιανικής με ημερομηνία 07/03/2021 που εκδόθηκαν από φαρμακείο στα βόρεια προστασία, ενώ ανάλογες αποδείξεις έχει στη διάθεσή της η παράταξη και για φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας.