Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

“Πράσινο φως” από τον ΕΜΑ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson: “Εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις θρόμβωσης”


“Πράσινο φως” δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, παρ΄ότι διαπιστώνει αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο σκεύασμα της εταιρίας και σε “εξαιρετικά σπάνιες” περιπτώσεις θρόμβωσης.   Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι συστήνει τη χορήγηση του εμβολίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, θεωρώντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

“Πολύ σπάνιες οι παρενέργειες των θρομβώσεων”

Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια «προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστους θρόμβους αίματος, με χαμηλά αιμοπετάλια» θα πρέπει να προστεθεί στις προειδοποιήσεις του προϊόντος τηςJanssen (Johnson & Johnson). Η PRAC κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι αυτά τα συμβάντα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνιες παρενέργειες» του εμβολίου.

Η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Από τις 13 Απριλίου, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, και στην πλειονότητά τους αφορούσε σε γυναίκες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμφανίστηκαν ανάλογα περιστατικά, αν και το δείγμα είναι πιο μικρό, μετά το «πάγωμα» στην προμήθεα δόσεων του εμβολίου από την εταιρεία.

πηγή: healthmag