Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Σ. Ζήκας: Αναδεικνύουμε τον πολυδιάστατο ρόλο του φαρμακοποιού

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σχεδιάζει έρευνα για το πως η κοινωνία βλέπει τον φαρμακοποιό

 

Ο σταθερός βηματισμός πάνω στους άξονες της στρατηγικής που υπάρχει στην προσπάθεια της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για βιωσιμότητα και προοπτική του ελληνικού φαρμακείου αλλά και η ευελιξία σε καταστάσεις που το απαιτούν σε συνδυασμό και με την παρατήρηση των αναγκών του περιβάλλοντος αλλά και τις στοχεύσεις της πολιτείας φαίνεται πως οδηγούν τις κινήσεις της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών.

Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τα όσα ανέφερε o Γ.Γ. του ΠΦΣ, πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ αλλά και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας κ. Σεραφείμ Ζήκας  μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώνουν ΠΦΣ και ΙΔΕΕΑΦ την ερχόμενη Κυριακή 21 Νοεμβρίου με θέμα «Διαχείριση ανοσοποιητικού στην εποχή της COVID-19. Η συμβολή του φαρμακοποιού» (δες εδώ)

 

 

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Tην Κυριακή ο ΠΦΣ και το ΙΔΕΕΑΦ πραγματοποιούν το 3ο Συμπόσιο Φαρμακοποιών με θέμα «Διαχείριση ανοσοποιητικού στην εποχή της COVID-19. Η συμβολή του φαρμακοποιού». Προφανώς πρόκειται για ένα επίκαιρο θέμα. Με ποιον τρόπο καταγράφετε τις ανάγκες που υπάρχουν στο θέμα της ενημέρωσης για να χτίσετε ένα πρόγραμμα που να καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερο και καλύτερα τους φαρμακοποιούς;

Οι ανάγκες υπάρχουν ούτως ή άλλως. Η πανδημία έχει δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τα προβλήματα υγείας. σίγουρα εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή και σε επαφή με την κοινωνία σε καθημερινή βάση, βλέπουμε ποιες είναι αυτές οι ανάγκες. Είμαστε άλλωστε φαρμακοποιοί του πάγκου, δηλαδή ναι μεν ασχολούμαστε συνδικαλιστικά πάρα πολλές ώρες αλλά όλο τον υπόλοιπο χρόνο μας τον περνάμε στο φαρμακείο, δουλεύουμε κανονικά στο φαρμακείο. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Άρα μπορούμε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι όλες αυτές τις ανάγκες που υπάρχουν και να προσπαθούμε να δίνουμε απαντήσεις.

Έτσι δημιουργούμε σεμινάρια, εκδηλώσεις που στηρίζονται σε αυτές τις ανάγκες, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε φαρμακοποιούς επιστημονικά πολύ καταρτισμένους έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν αυτές τις απαντήσεις που έχει ανάγκη ο φαρμακοποιός του πάγκου.  Γιατί υπάρχει μία διαφορά. Υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στην επιστημονική προσέγγιση υψηλού επιπέδου που μπορεί να σου δώσει ένας Καθηγητής για κάποια ερωτήματα που θέτει η κοινωνία και ο φαρμακοποιός, υπάρχει και ο φαρμακοποιός του πάγκου, απόλυτα εξειδικευμένος, απόλυτα καταρτισμένος που αφουγκράζεται όλα αυτά τα ερωτήματα και μπορεί να σου δώσει τις καλύτερες επιστημονικά, απαντήσεις που θα τις κάνεις κτήμα σου γρήγορα και θα μπορείς και εσύ με τη σειρά σου αυτές τις απαντήσεις να τις μεταφέρεις στην κοινωνία. Να δώσεις δηλαδή την καλύτερη δυνατή συμβουλή για τον κόσμο έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του;

 

Πέρυσι υπήρξε μεγάλη μείωση των ιώσεων και αυτό καταγράφηκε στα φαρμακεία από τις πωλήσεις των προϊόντων που παίρνει ο κόσμος για την αντιμετώπισή τους. Φέτος πως είναι τα πράγματα;

 

Πέρυσι υπήρχαν τα lockdowns με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συγχρωτισμός των πολιτών και οι συναναστροφές που ξέραμε ενώ βέβαια υπήρχε και η χρήση μάσκας και η αύξηση στη χρήση των αντισηπτικών. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να μην βλέπουμε εποχικές ιώσεις, λοιμώξεις κτλ.

Φέτος είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Δεν υπάρχουν lockdowns άρα οι επαφές που υπάρχουν και ο συγχρωτισμός δημιουργούν τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ιώσεων και λοιμώξεων. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτές είναι το «καμπανάκι» που θα πρέπει να κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα, εμάς, τον ιατρικό κόσμο, την πολιτεία να καταδείξουμε με οποιονδήποτε τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, την ανάγκη ανοσοποίησης μέσω των εμβολιασμών ακριβώς γιατί φέτος υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι να το κάνουμε σε σχέση με πέρυσι.

 

Έχετε μία εικόνα μέσα από τα φαρμακεία σε ποσοστό, πόσο αυξημένες είναι φέτος οι ιώσεις σε σχέση με πρόπερσι;

Δεν έχω στοιχεία αυτή τη στιγμή γιατί είναι και αρχή ακόμη, δεν έχει και πολύ κρύο όμως πραγματικά επειδή έχει καθυστερήσει λίγο σε σχέση με άλλες χρονιές ο εποχικός αντιγριπικός εμβολιασμός θα πρέπει με κάποιους τρόπους να συμβάλλουμε έτσι ώστε να επιταχυνθεί γιατί, εάν δεν προχωρήσει, θα έχουμε νοσηρότητα ίσως μεγαλύτερη από άλλες χρονιές που γινόταν πολύ έγκαιρα ο εμβολιασμός. Μην ξεχνάμε ότι θα υπάρχουν και συνοσηρότητες γιατί πραγματικά βλέπουμε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας COVID 19  έχει καθημερινά πάρα πολλά νέα κρούσματα και θεωρώ ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά όσον αφορά  στην αύξηση και διάδοση των ιώσεων και των λοιμώξεων και δεν θα θέλαμε πραγματικά να φτάσουμε σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε και οι φαρμακοποιοί και όλοι οι υγειονομικοί έτσι ώστε ο κόσμος να σπεύσει έγκαιρα να εμβολιαστεί.

 

Nα πάμε όμως στο θέμα του συμποσίου. Πως ξεκίνησε η ιδέα αυτών των συμποσίων τη στιγμή που ως γνωστό υπάρχουν τα σεμινάρια του ΙΔΕΕΑΦ;

Εμείς από το 2017 εμείς ως παράταξη είχαμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος κινείτο σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορούσε δράσεις με κατεύθυνση τη βελτίωση της καθημερινότητας του φαρμακοποιού έτσι ώστε να μπορέσει να βρει στην καθημερινότητά του χρόνο για να αφοσιωθεί στην επιμόρφωσή του που είναι ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής μας. Ο τρίτος πυλώνας ήταν η προώθηση των συνεργασιών/συνενώσεων των φαρμακείων έτσι ώστε τα ταλέντα που κλείνονται μέσα σε τέσσερις τοίχους ενός φαρμακείου το οποίο λειτουργεί ένας αυτοαπασχολούμενος φαρμακοποιός ο οποίος παρότι έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα γνώσεων για να προσφέρει στην κοινωνία, δεν μπορεί από μόνος του να κινηθεί ώστε να καλύψει με τον καλύτερο τρόπο αυτές τις ανάγκες ούτε βεβαίως να δώσει έμφαση σε εκείνο το αντικείμενο στο οποίο έχει περισσότερη έφεση και ταλέντο ως φαρμακοποιός.

Γι’ αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να παρακινήσουμε τον κλάδο προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ ένα πρόγραμμα συνεργασιών και συνενώσεων, κάτι το οποίο το ψηφίσαμε και ως απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία στην τελευταία Γενική μας Συνέλευση.

Πράγματι το ΙΔΕΕΑΦ από τότε που ξεκίνησε έτρεχε τη διαδικασία των διαδικτυακών σεμιναρίων. Από τότε που ανέλαβα εγώ τη διοίκησή του ουσιαστικά πετύχαμε να αυξήσουμε αυτά τα webinars κατά περίπου 20-25% ετησίως. Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό. Μέσα από τα webinars δεν μπορείς με τη λογική που είχαμε εμείς, να κατευθύνεις τον κλάδο στην ανάπτυξη για παράδειγμα του εργαστηρίου, το οποίο είναι ένα βασικό σημείο διαφοροποίησης, εξειδίκευσης και παροχής υπηρεσίας του φαρμακείου προς τον Έλληνα πολίτη. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα από τα webinars. Γι’ αυτό και στην περίοδο της πανδημίας τα διακόψαμε. Γιατί η ορθή παρασκευή ενός γαληνικού σκευάσματος απαιτεί τη ζωντανή παρουσία του φαρμακοποιού. Αυτή τη στιγμή το ξανασχεδιάζουμε και το συζητάμε για να το προχωρήσουμε με εμβολιασμένους φαρμακοποιούς. Μία άλλη παρόμοια δράση που επίσης δεν μπορούσε να γίνει μέσα από τα webinars ήταν η δια ζώσης παροχή πιστοποίησης για τις πρώτες βοήθειες. Μία συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό  που και αυτή διακόπηκε λόγω της πανδημίας τώρα την επαναφέρουμε καθώς πιστεύουμε ότι ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να μην έχει την επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων για να σώσει μία ζωή εκεί, όπου δεν υπάρχει νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Πρέπει ο φαρμακοποιός να πιστοποιείται κάθε τρία χρόνια συστηματικά. Να μην πω ότι είναι απαραίτητο ένα φαρμακείο της περιφέρειας, σε μία άγονη περιοχή που δεν έχει υποδομές υγείας να μην έχει έναν απινιδωτή για να μπορεί να σώσει μία ζωή. Το ίδιο και με τα σεμινάρια για τη σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών. Δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα από ένα webinar.

Άρα εμείς θέλαμε, με στόχο και όραμα την είσοδο του ελληνικού φαρμακείου μέσα στις υπηρεσίες υγείας, να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μία κουλτούρα του φαρμακοποιού να παρακολουθεί τέτοιου είδους σεμινάρια τα οποία γίνονται παντού στην Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έπρεπε λοιπόν κι εμείς να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτή είναι η λογική. Δεν μπορούσαμε να περιοριστούμε στα webinars. Χρειάζεται μία ευελιξία, ανάλογα με το αντικείμενο της εκπαίδευσης / επιμόρφωσης και τις συνθήκες.

Τώρα λοιπόν κάνουμε μία επανεκκίνηση με εμβολιασμένους φαρμακοποιούς σε όλα αυτά που προανέφερα. Και τα συμπόσια σε αυτή τη λογική ήρθαν μέσα στην πανδημία. Δεν μπορούσαμε να μην αναδείξουμε κάποιες μελέτες που υπήρχαν και ανέφεραν ποιες  βιταμίνες και ποια  ιχνοστοιχεία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το πρώτο συμπόσιο αφορούσε αυτό το αντικείμενο. Έγινε το Μάρτη του 2021 και σχεδιάστηκε με πρόταση φαρμακοποιών. Εμείς αποδεχτήκαμε πρόταση φαρμακοποιών και μάλιστα του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστα Βαρδιάμπαση, ο οποίος λαμβάνοντας υπόψιν του όλες τις σχετικές μελέτες γύρω από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που δουν ευεργετικά στην COVID 19, μας έφερε μία πρόταση την οποία επεξεργαστήκαμε με την επιστημονική μας ομάδα για το εάν θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένα συμπόσιο πλατιάς ενημέρωσης, άμεσης και διαδραστικής μ΄ έναν κλάδο που ήταν σε δύσκολες συνθήκες, όπως άλλωστε όλοι. Μέσα σε έξι και πλέον ώρες –είχαμε ξεκινήσει θυμάμαι στις 10 το πρωί και τελειώσαμε μετά τις τέσσερις το απόγευμα- παρακολούθησαν κάπου 2000 φαρμακοποιοί άρα το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο. Είχαμε λοιπόν πει τότε ότι αυτό θα πρέπει να το επαναλάβουμε στην περίοδο του Φθινοπώρου, όπου πάλι η ανάγκη της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού είναι σημαντική και να συνεχίσουμε και με άλλους ομιλητές και με άλλες ομάδες και κατηγορίες βιταμινών και ιχνοστοιχείων που δεν μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε στο πρώτο συμπόσιο γιατί θα ήταν πάρα πολύ κουραστικό να υπερβούμε κατά πολύ τις έξι ώρες. Έτσι σήμερα ερχόμαστε να συμπληρώσουμε αλλά και να υπενθυμίσουμε τα όσα είπαμε τότε. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε συστηματικά.

Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο, όπως γνωρίζετε, με την Καθηγήτρια κ. Ελένη Σκαλτσά στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την κ. Διαμάντω Λάζαρη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο κλάδος είναι ενθουσιασμένος.

Σε αυτά τα συμπόσια που κάνουμε, ουσιαστικά η ύλη την οποία μεταφέρουμε στους φαρμακοποιούς θα βγει σε έντυπο εγχειρίδιο αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να έχουν έναν οδηγό στην καθημερινότητά τους.

Το καλοκαίρι, κάναμε το δεύτερο συμπόσιό μας για τα δερμοκαλλυντικά γιατί και αυτά μέσα στην πανδημία με το άγχος, με την πίεση που είχε η νεολαία αναπτύχθηκαν δερματικές παθήσεις όπως για παράδειγμα η ακμή η οποία έχειν λάβει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το παρελθόν και έτσι κρίναμε ότι ήταν και αυτό ένα θέμα επίκαιρο να το επικοινωνήσουμε στους φαρμακοποιούς.    

 

Πως πήγαν τα δύο προηγούμενα και τι συμπεράσματα ενδεχομένως προέκυψαν για εσάς από τη διοργάνωσή τους;

Το πρώτο, όπως είπα, είχε διάρκεια πάνω από έξι ώρες, έγινε Κυριακή, μέσα στο lockdown και είχε συγκεντρώσει περίπου 2000 φαρμακοποιούς που το παρακολούθησαν. Το δεύτερο έγινε Τετάρτη και κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες και το παρακολούθησαν 1200 φαρμακοποιοί.

Ελπίζουμε ότι και το τρίτο συμπόσιο θα έχει το ίδιο ενδιαφέρον παρόλο που δεν είμαστε στις ίδιες συνθήκες που ήμασταν με το lockdown, όταν ο κόσμος ήταν στο σπίτι του και είχε μία καλύτερη ευκαιρία να μπει μέσα από τους υπολογιστές του και να τα παρακολουθήσει. 

 

Γενικότερα ο Πανελλήνιος προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο των φαρμακοποιών ως επιστημόνων υγείας που μπορούν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας. Αυτή η προσπάθειά σας έχετε μετρήσει κατά πόσο τελικά φτάνει στην κοινωνία και πόσο αναγνωρίζεται από τους άλλους υγειονομικούς κλάδους αλλά και την πολιτεία;

Κοιτάξτε, στο σύστημα υγείας με την ευρύτερη έννοια του ο κάθε κλάδος έχει διακριτό ρόλο. Εμείς κοιτάμε τα του οίκου μας, πάντα. Κοιτάμε όμως και πως διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες, οι απειλές και οι ευκαιρίες για το φαρμακείο. Μην ξεχνάτε ότι δεν είμαστε στην εποχή της ευημερίας, όπου ξοδεύονταν πάρα πολλά χρήματα και για την υπερβάλλουσα φαρμακευτική δαπάνη και για τη νοσοκομειακή, δευτεροβάθμια κυρίως περίθαλψη.

Σήμερα οι πόροι που υπάρχουν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σημαντικά περιορισμένοι σε σχέση με το παρελθόν και πρέπει οι επιλογές να είναι τέτοιες ώστε αυτοί οι λιγότεροι πόροι να είναι πιο αποτελεσματικοί ως προς το ζήτημα της προάσπισης της υγείας του πολίτη.

Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο φαρμακοποιός είναι  ο πιο προσβάσιμος υγειονομικός, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φαρμακείο είναι ο πιο προσβάσιμος κρίκος στην αλυσίδα των παρόχων υγείας και γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων η πολιτεία είναι αναγκασμένη να κάνει στροφή μεταφέροντας πόρους από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Άρα εκεί εμείς έχουμε σημαντικό ρόλο διότι και στο κομμάτι των ήπιων συμπτωμάτων που μπορεί να έχει ο πολίτης, μπορούμε να έρθουμε με την υπεύθυνη αυτοφροντίδα να καλύψουμε και τα ελαφριά συμπτώματα, τις ήπιες μορφές νόσων συμβουλεύοντας τον ασθενή και χορηγώντας ΜΥΣΥΦΑ που δεν απαιτούν συνταγή ιατρού όπως επίσης και όταν σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν έχουμε καλή έκβαση, να γνωρίζουμε λόγω κατάρτισης που πρέπει να και σε  ποια ειδικότητα να κατευθύνουμε τον πολίτη. Επίσης, εκτός από τη διαχείριση των ΜΥΣΥΦΑ σε συνεργασία με τον πολίτη, να συμβάλλουμε ποικιλοτρόπως στη διατήρηση της καλής του υγείας και ποιότητας ζωής. Σε αυτήν την πρωτοβάθμια μπορεί το φαρμακείο να συμβάλλει αποφασιστικά κι εμείς εγκαίρως μπήκαμε σε αυτή τη λογική. Κάτι που παρέλειψα να σας πω είναι ότι από το 2018 προχωρήσαμε σε μία συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, τον ΕΦΕΧ, μία προσπάθεια η οποία ήταν έτοιμη στις αρχές του 2020 να ξεκινήσει συστηματικά για τη διάδοση της υπεύθυνης αυτοφροντίδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο γίνεται σε όλον τον κόσμο. Εμείς είμαστε πίσω. Αυτό είναι μέσα στα σχέδια και τα πλάνα μας.

 

Είχατε κάνει μία εκδήλωση στην Αθήνα και είχατε προγραμματίσει και κάποιες ακόμη σε άλλες πόλεις…

Είχαμε κάνει πράγματι μία εκδήλωση στην Αθήνα, συνεχίσαμε με άλλες τρεις εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα.. Είχαμε δώσει έντυπο υλικό σε όλα τα φαρμακεία. Κονκάρδες, αφίσες. Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε, μέσα Φεβρουαρίου του 2020 και μετά από 15-20 μέρες ήρθε η πανδημία.

 

Προφανώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Ναι, βέβαια. Είναι μέσα στα πλάνα μας να συνεχιστεί. Εμείς κ. Πετρόχειλε προσπαθούμε ουσιαστικά να κάνουμε, τι; Να αναβαθμίζουμε καθημερινά το ρόλο του φαρμακοποιού στην κοινωνία και σταδιακά να εκσυγχρονίζουμε και να μεταβάλλουμε το φαρμακείο σ’ ένα σύγχρονο χώρο, όπου, εκτός από προϊόντα υγείας να προσφέρονται και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Αυτός είναι ο στόχος μας και γι’ αυτό έχουμε αυτό το ολιστικό σχέδιο που καταλήγει στις συνενώσεις γιατί όπως καταλαβαίνετε, και ήδη σας το έχω πει, ένας φαρμακοποιός από μόνος του δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Έχουμε φύγει από την εποχή του one man show. Πρέπει να πάμε σε συνεργασίες. Πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα συνεργασιών έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταδείξουμε εκτός από την κοινωνία που το ξέρει και το βλέπει καθημερινά και μας υποστηρίζει, και στην πολιτεία ότι είμαστε απαραίτητοι, ώστε να είμαστε μία σταθερή επιλογή της στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.    

 

Προφανώς εκεί είναι και το νόημα της ερώτησης που προηγήθηκε. Είναι γνωστό ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει ορισμένες μελέτες για να αναδείξει το οικονομικό όφελος που έχει η πολιτεία από την ανάπτυξη ορισμένων υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από τα φαρμακεία. Ωστόσο έχει πολύ μεγάλη σημασία όταν εσείς ως Πανελλήνιος προωθείτε την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του φαρμακοποιού, θα πρέπει να υπάρχει ένα feedback από την πλευρά των πολιτών για το πως εισπράττουν τις υπηρεσίες, από αυτήν την προσπάθειά σας.

Είναι είδηση να σας πω ότι βρισκόμαστε στη φάση σχεδιασμού μίας έρευνας που θα αναδείξει το ρόλο αυτό που έχουμε μέσα στην κοινωνία. Το πως δηλαδή η κοινωνία μας βλέπει, κυρίως μέσα στην πανδημία αλλά όχι μόνο. Είμαστε στην τελική ευθεία. 

 

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη συνέχεια;

Επαναλαμβάνω ότι εμείς έχουμε μία σταθερή στρατηγική που αναλύεται σε τρεις πυλώνες. Καθημερινότητα φαρμακοποιού που δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον αγώνα για τη βελτίωσή της, ο δεύτερος είναι η επιμόρφωση του φαρμακοποιού που και εκεί συνέχεια θα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναβαθμίζουμε την παρουσία του φαρμακοποιού στην κοινωνία και ο τρίτος που είναι το μεγάλο ζητούμενο, όπου εκεί θα αναδειχθούν και όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει ένας φαρμακοποιός σε επίπεδο επιστημονικών γνώσεων και τη δυνατότητα να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε το σχέδιο των συνεργασιών, των συνενώσεων, κάτι το οποίο δείχνει ότι απασχολεί και την επίσημη πολιτεία.

 

Συσχετίζετε το θέμα των συνεργασιών/συνενώσεων με το κομμάτι της επιμόρφωσης.

 

Είναι αλληλένδετα όλα αυτά. Πρόκειται για ένα ολιστικό σχέδιο δηλαδή δεν απομονώνουμε τίποτα, δεν τα διαχωρίζουμε. Ο κάθε πυλώνας έχει την ίδια αξία. Πάνε μαζί. Εάν τα ξεχωρίσεις δεν κάνεις τίποτε άλλο παρά μία τρύπα στο νερό.