Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το εμβόλιο Novavax - Τρίτη δόση για ανοσοκατεσταλμένους ανήλικους

 


Την Τρίτη 1/3 ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax που φτάνει σήμερα στην Ελλάδα. Το Σάββατο θα γίνουν τα πρώτα εμβόλια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προανήγγειλε ενισχυτική δόση για ανοσοκατεσταλμένους ανήλικους. 



Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης, η Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκραν΄΄ια προειδοποιώντας πως σε τέτοιες συνθήκες πολλά λοιμώδη νοσήματα που υπό κανονικές συνθήκες είναι εξαφανισμένα, επανεμφανίζονται: πολυ«Η συγκρατημένη χαρά για την αποδυνάμωση της πανδημίας στη χώρα μας, σκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θυμίζω την ανατροπή των μηχανισμών ελέγχων λοιμωδών νοσημάτων. Η μείωση εμβολιαστικής κάλυψης λόγω συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων. Παράδειγμα η Συρία, μετά από 13 χρόνια χωρίς πολιομυελίτιδα, λόγω του πολέμου με καταρράκωση του συστήματος υγείας της και με εμβολιαστική κάλυψη από το άνω του 80% να μειώνεται στο 41% εμφανίστηκαν 35 περιπτώσεις πολιομυελίτιδας που σήμανε συναγερμό σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη. Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα». 

Ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην τρίτη δόση των ανοσοκατεσταλμένων ανηλίκων: «Στην επιδημία του covid χρησιμοποιούμε όρους πολεμικούς. Ο αόρατος εχθρός, τα μέτωπα, η αντίσταση, τα αναχώματα ακόμα όμως δεν δικαιούμεθα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα λέξεις ειρήνης γιατί η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Με βάση πολλά μηνύματα που έρχονται στην επιτροπή εμβολιασμών, θέλω να αναφερθώ στους ανοσοκατασταλμένους που έχουν μεγάλη ετερογένεια. Σύμφωνα με την εθνική επιτροπή συστήνονται: 

ια τον εμβολιασμό ατόμων παιδιών εφήβων 5-17 ετών συστήνεται ενισχυτική δόση που πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. 

Στην ομάδα ανήκουν:

Άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου,

Μεταμοσχευμένοι, 

Ανοσοανεπάρκειες

Λοίμωξη με HIV

Εμβολιασμός με τέταρτη δόση, ενηλίκων με ανοσοκαταστολή. Η αναμνηστική δόση, διενεργείται τουλάχιστον τρεις μήνες από την τρίτη δόση για τις ίδιες κατηγορίες». 

www.dikaiologitika.gr