Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Φ. Σ.ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας – Ν.Π.Δ.Δ. έχει ξεκινήσει μέσω των φαρμακείων, καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για την άυλη συνταγογράφηση, με σκοπό την προώθησή της σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το ζήτημα αυτό, στα πλαίσια της δράσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου υπέρ της παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και για την καλύτερη, ασφαλέστερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση τους. Ο ρόλος των Φαρμακευτικών Συλλόγων στη Δημόσια Υγεία συνάδει απόλυτα με την ενέργεια αυτή και έτσι  θεωρήσαμε σημαντικό να λάβουμε σχετική δράση.

Η άυλη συνταγογράφηση αντικαθιστά την έντυπη συνταγή (ο ασθενής μπορεί αν επιθυμεί να λαμβάνει ταυτόχρονα και την έντυπη συνταγή για λόγους ευκολίας δικής του).  Ο αριθμός της συνταγής έρχεται στον ασθενή ή στον παραλήπτη των φαρμάκων που έχει ορίσει ο ασθενής, ηλεκτρονικά με μήνυμα στο κινητό ή/και με email του. Το ίδιο ισχύει και για τα παραπεμπτικά για ιατρικές εξετάσεις.

Τα οφέλη για όλους είναι σημαντικά διότι:
 

 

  • Αποφεύγονται άσκοπες επισκέψεις σε δομές υγείας που ειδικά στα χρόνια της πανδημίας είναι επιβαρυμένες.
  • Δίνεται η δυνατότητα στο γιατρό για εύκολη συνταγογράφηση ακόμη και στις επισκέψεις κατ’ οίκον χωρίς την ανάγκη εκτυπωτή.
  • Επιτυγχάνεται ασφάλεια και διαφάνεια όλης της διαδικασίας εκτέλεσης συνταγών, καθώς και των παραπεμπτικών ιατρικών εξετάσεων, αφού ο ασθενής ενημερώνεται εκείνη τη στιγμή με μήνυμα στο κινητό του. – Παράλληλα μπαίνουν σημαντικά εμπόδια στην όποια προσπάθεια κατευθυνόμενης συνταγογράφησης καθώς και υπερσυνταγογράφησης.
  • Επιτυγχάνεται οικονομία χαρτιού και παράλληλα προστατεύεται το Περιβάλλον.
  • Δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να λάβουν την αγωγή τους σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας κι αν βρεθούν μόνο με τον αριθμό της συνταγής που θα έχουν στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζονται χαρτιά.

Η άυλη συνταγογράφηση, που έχει ξεκινήσει πριν λίγα χρόνια ως διαδικασία, βρίσκει συνεχώς νέους χρήστες και ήδη έχει επιλύσει σημαντικά προβλήματα. Ως Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα βελτίωσης της διαδικασίας, τα οποία έχουμε επισημάνει και θα επικοινωνήσουμε με τις αρμόδιες αρχές. Τα θέματα αυτά αφορούν στην δοσολογία του ιατρού που πρέπει να φαίνεται πριν την εκτέλεση της συνταγής από το φαρμακείο, σε λοιπές οδηγίες προς τους ασθενείς κ.λ.π. Η απλοποίηση, όμως, όλης της διαδικασίας και η ευκολότερη διαχείριση της εκτέλεσης της συνταγής, αποτελούν τη βάση για μια περισσότερο αυτόματη και ασφαλή διαδικασία χωρίς χαρτιά, κουπόνια και σφραγίδες,  που οραματιζόμαστε για το φαρμακείο στο μέλλον.»

Στο ενημερωτικό υλικό, που παραδίδεται μέσω του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας σε όλα τα φαρμακεία, υπάρχουν σαφείς πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες με εικόνες και ενεργό QR CODE για την διευκόλυνση των πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση.

πηγή: drdoctor.doctor