Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Από 1.1.2012, τα βρεφικά γάλατα και στα super market

Και στα super market θα μπορούν να πωλούνται τα βρεφικά γάλατα, από την 1η Ιανουαρίου του 2012, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός ΥΚΑ Ανδρέας Λοβέρδος, στη σημερινή συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα, ειπώθηκαν τα παρακάτω 
Μ. Χρυσοχοϊδης: «Πριν από λίγο συμφωνήσαμε, υπογράφουμε τη Δευτέρα μαζί με τον κ. Λοβέρδο, μια Κοινή Υπουργική Απόφαση όπου απελευθερώνουμε την πώληση του βρεφικού γάλακτος, το οποίο μπορεί να πωλείται σε όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, και σε συμφωνία που κάναμε εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα μειωθούν οι τιμές του βρεφικού γάλακτος κατά 20% συγκριτικά με αυτές που πωλούνται σήμερα».


Α. Λοβέρδος: «Από την 1.1.2012 θα έχουμε και νέα διαδικασία πώλησης, αλλά και νέες τιμές. Η συμφωνία του κ. υπουργού, του κ. Χρυσοχοϊδη, με τα super markets για την πώληση του προϊόντος σε τιμή κάτω 20% από τη σημερινή, είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός πια για μας, προκειμένου να εφαρμόσουμε αυτή την πάρα πολύ ορθή επιλογή.

Η δική μας άδεια σχετίζεται με τη μέχρι σήμερα απαγόρευση πώλησης του γάλακτος αυτού πέραν των φαρμακείων. Όχι, δεν ήταν σωστή επιλογή αυτή. Αλλάζουμε. Μετά τη συμφωνία που έχει επιτύχει το Υπουργείο και ο κ. Χρυσοχοϊδης, αλλάζουμε και επιτρέπεται η πώληση του γάλακτος αυτού και από τα υπόλοιπα καταστήματα τα σχετικά και οπωσδήποτε με τιμή, επαναλαμβάνω, 20% κάτω, όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει εξασφαλίσει».

Στο συγκεκριμένο θέμα είχε αναφερθεί την προηγούμενη μέρα και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος σε δελτίο τύπου αναφέρει τα παρακάτω:

Φαίνεται ότι ο κ. Ξυνίδης χρησιμοποιήθηκε ως «λαγός» για την υπόθεση των βρεφικών γαλάτων , αφού πριν παρέλθουν 24 ώρες από την περίφημη δήλωσή του, έσπευσαν… όλως τυχαίως, να ανακοινώσουν οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Λοβέρδος, τη διάθεση των βρεφικών γαλάτων από τα σουπερ μάρκετ.

Οι δύο υπουργοί με την ανακοίνωσή τους αυτή αγνόησαν και περιφρόνησαν σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και του ΕΟΦ που, ακόμη και πρόσφατα (6.7.2011) όταν ρωτήθηκε, διετύπωσε εγγράφως και χωρίς επιφυλάξεις την άποψή του ότι «η απόφαση περί διάθεσης των παρασκευασμάτων για βρέφη από τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνει ως έχει».

Είναι προφανές ότι οι δύο υπουργοί αισθάνθηκαν την ανάγκη να προσφέρουν χριστουγεννιάτικο δωράκι στην "αναξιοπαθούσα τάξη των ιδιοκτητών  σουπερ μάρκετ". Την απάντηση και την ανταπόδοση του δώρου αυτού θα την εισπράξουν στα δικαστήρια και στις κάλπες. Τα ψέματα τελείωσαν. Πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες.  Το μόνο βέβαιο από μια τέτοια προοπτική είναι ότι θα δοθεί ένα ακόμη «δωράκι» στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που θα αφαιρεθεί από τους φαρμακοποιούς.

Εάν η κυβέρνηση έχει ως πολιτική της επιλογή να ενισχύσει με κάθε τρόπο τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, ας έχει το πολιτικό Θάρρος να το πει δημόσια. Επιχειρήματα για δήθεν όφελος από τον καταναλωτή εκθέτουν αυτούς που τα επικαλούνται.

Πηγή: http://www.pharmacorner.gr/