Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!!!

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2011
Συνάδελφοι,
Χθες στο διοικητικό συμβούλιο πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις κατά πλειοψηφία φυσικά, οι οποίες όχι μόνο δεν με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά οφείλω να τις αναλύσω με την μικρή ελπίδα ότι κάποιοι θα καταλάβουν ότι αποφάσεις που αφορούν την βιωσιμότητα και τη λειτουργία του Συλλόγου, δεν θα πρέπει να παίρνονται ελαφρά τη καρδία.

Χθες αποφασίστηκε, μετά από προσπάθειες μηνών, να παραμείνουμε ουσιαστικά στο πιο ελεεινό και τρισάθλιο κτίριο που υπάρχει στην Αθήνα. Σας υπενθυμίζω τι ειπώθηκε και που στήριξαν την απόφασή τους αυτοί που προτίμησαν την παραμονή μας.

·         «Το ενοίκιο είναι ακριβό»
Κατ’ αρχήν το ποσό του ενοικίου ήταν αυτό που ζητούσαμε ως μέγιστο στην προκήρυξη του διαγωνισμού, και το οποίο γνωρίζατε καθόσον ο διαγωνισμός δεν έγινε ερήμην σας. Μέσα στη διάρκεια 2 μηνών, με εντολή δική σας, κατάφερα να μειώσω το ενοίκιο από 12.000 στις 10.000 Ευρώ και μάλιστα με αναπροσαρμογή ανά τριετία για τα 6 πρώτα χρόνια και ανά διετία για τα υπόλοιπα 6. Συνεπώς, η δικαιολογία ότι το ενοίκιο είναι ακριβό δεν ευσταθεί.

·         «Το κτίριο είναι εκτός κέντρου Αθηνών»
Μα στην προκήρυξη αναφέρονταν και η τοποθεσία και η περιοχή του κέντρου και η περιφέρειά της σε δεδομένη ακτίνα. Όσα μάλιστα κτίρια προσφέρθηκαν στο κέντρο και στους 3 διαγωνισμούς (!) ήταν επιεικώς απαράδεκτα. Με σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. καθώς και του μηχανικού της Νομαρχίας, απερρίφθησαν όλα.
Κατά γενική ομολογία, το κτίριο στον Αγ. Δημήτριο είναι το μόνο που τηρούσε τις προδιαγραφές. Άλλωστε μη λησμονείτε ότι το κέντρο πολλές φορές κλείνει από διαδηλώσεις, απεργίες και άλλα έκτακτα γεγονότα και για αυτό ακριβώς το λόγο δεν προσφέρεται. Ο δακτύλιος επίσης είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα.

·         «Να παραμείνουμε στο ίδιο κτίριο φτιάχνοντας τον 5ο όροφο»!
Δεν είναι μόνο το κτίριο ακατάλληλο αλλά είναι και η περιοχή εντελώς ακατάλληλη. Σας υπενθυμίζω ότι ήδη πρώην υπάλληλος του Συλλόγου, είχε πέσει θύμα ληστείας και είχε απευθύνει επιστολή προς το Δ.Σ. την όποια είχαν υπογράψει όλοι οι υπάλληλοι και που αφορούσε την επικινδυνότητα της περιοχής.
Επίσης η κα Αγγέλου σε Δ.Σ. είχε επισημάνει ότι όλο το Δ.Σ. έχει ευθύνη σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος υποστεί οποιαδήποτε σωματική ή ψυχική βλάβη.
Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ναρκομανείς και κακοποιά στοιχεία που κυριαρχούν στην περιοχή και τους έχουμε δει στα σκαλιά της εισόδου μας, με τα ίδια μας τα μάτια.
Πράγματι σε αυτό το κτίριο είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα!

·         «Να αγοράσουμε κτίριο, πηγαίνοντας προσωρινά σε ένα άλλο»
Αυτός που το είπε, που ήταν όταν έγινε η προκήρυξη; Γιατί συμφώνησε να νοικιάσουμε κτίριο; Επίσης, το κεφάλαιο που αυτή τη στιγμή διατίθεται από το Φ.Σ.Α. στα μέλη του για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις κάποιων ασφαλιστικών ταμείων, θα το ζητήσουμε πίσω; Διότι μόνο με αυτά τα χρήματα μπορούμε να αγοράσουμε κτίριο και μόνο υπό προϋποθέσεις που γνωρίζετε.
Στη σημερινή λοιπόν εποχή θα διαθέσουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο για τούβλα και μπετό όταν η απλή λογική λέει ότι σε περιπτώσεις κρίσης, η ενοικίαση κτιρίου είναι καλύτερη από τη δέσμευση τεραστίων ποσών.
·         «Μετά τους τρεις άκαρπους διαγωνισμούς (!!!), να πάμε κατ’ ανάθεση σε άλλο κτίριο, όπως ορίζει ο νόμος».
Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, αλλά μόνο για τρία χρόνια. Ξεχνά ο αγαπητός συνάδελφος, ότι για να δημιουργηθούν τα νέα γραφεία του Συλλόγου  και να λειτουργήσει ο Φ.Σ.Α. σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις, χρειάζονται πολλά κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν για τη διαμόρφωση του χώρου. Μόνο για το ειδικό κουβούκλιο της πυρασφάλειας χρειάζονται αρκετά χρήματα αφού είναι ειδικών προδιαγραφών. Όλα αυτά θα πεταχτούν σε τρία χρόνια. Σπουδαία επένδυση!
·         «Να χωριστούν οι υπηρεσίες του Συλλόγου και να πάνε οι παραλαβές στο κτίριο του ΤΣΑΥ που είναι στη Σταδίου»
Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει περίπτωση και δυνατότητα να χωριστούν οι υπηρεσίες του Συλλόγου γιατί είναι αλληλένδετες και διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια των παραλαβών δουλεύουν όλοι οι υπάλληλοι σε όλα τα πόστα. Και δεύτερον, ο χώρος στον οποίο προτάθηκε να μεταφερθούν οι παραλαβές, είναι κατάστημα και είναι σε σημείο που κανείς δεν θέλει να το νοικιάσει. Γιατί να πάει ο Φ.Σ.Α.?
Σε αυτήν την πρόταση δεν υπολογίσθηκε το που θα σταθμεύουν τα φορτηγάκια του Συλλόγου, αλλά και οι συνάδελφοι οι οποίοι θα έχουν μόνο τη λύση του Parking της πλατείας.
  • «Δεν πήγαμε όλοι να το δούμε»
Σας το απαγόρευσε κανείς; Πόσες φορές εγώ προσωπικά σας παρακάλεσα να πάτε; Όλοι είχατε κάποιο πρόβλημα και τελικά φωνάζετε και από πάνω ότι δεν το είδατε.

Σε όλα τα ανωτέρω δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη αυτό που είναι και το πιο σημαντικό. Η διαβίωση των υπαλλήλων σε ένα ανθυγιεινό και επικίνδυνο κτίριο, που κάθε μέρα τα υδραυλικά του διοχετεύουν λύματα μέσα στο Σύλλογο, που η δυσφορία από τις οσμές είναι απίστευτη, και που η γραμματεία βρίσκεται σε έναν χώρο χωρίς καθόλου αέρα και εξαερισμό.

Δεν λήφθηκε επίσης σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το κτίριο είναι ορθάνοιχτο σε κάθε «επισκέπτη» και είναι σε οποιονδήποτε εύκολο να μπει και να εγκατασταθεί στους ορόφους του.
Όταν εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε καταργήσει τις συνεδριάσεις στο κτίριο του Συλλόγου, την ίδια στιγμή απαιτούμε από τους υπαλλήλους να εργάζονται σε αυτό και τις περισσότερες ημέρες υπερωριακά!!!
Ποιοι από το Δ.Σ. περνούν από το Σύλλογο και πόσα λεπτά παραμένουν εκεί κάθε μήνα;

Θεωρώ αδύνατο να παραμείνουμε σε έναν χώρο που δεν περιποιεί  τιμή για έναν Σύλλογο που είναι τόσο δραστήριος και δημιουργικός.
Δεν νοείται Σύλλογος υγειονομικού χαρακτήρα, να στεγάζεται και  να αναγκάζει τους υπαλλήλους και τους συναδέλφους του να εργάζονται και να προσέρχονται σε αυτό το κτίριο της ντροπής.

Με αυτή την επιστολή που σας αποστέλλω σήμερα, σας καθιστώ υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί.
Είτε αυτό αφορά τη λειτουργία του Συλλόγου είτε κάποιο ατυχές συμβάν.
Φυσικά σαν μειοψηφία δεν μπορώ να επιβάλλω την άποψή μου γιατί κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις δημοκρατικές διαδικασίες που διέπουν το Δ.Σ. και την κοινωνία μας.
Όποιος από εσάς προσέλθει στο Σύλλογο αυτές τις ημέρες των παραλαβών, θα διαπιστώσει και μόνος του όλα τα παραπάνω.

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ