Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται όλο και πιο έντονο το φαινόμενο της έλλειψης πολλών φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων.
Το φαινόμενο δεν είναι καινοφανές και για να αποκατασταθεί η αλήθεια,επιτρέψτε μας να παραθέσουμε τους λόγους που συμβαίνει κάτι τόσο επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία,προς ενημέρωση των ασφαλισμένων.
α)Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες πλέον στην Ευρωπαική Ένωση με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι εξαγωγές τους.Οι παράλληλες εξαγωγές δεν είναι κάτι το παράνομο εφόσον όμως έχει καλυφθεί η εγχώρια αγορά με επαρκείς ποσότητες φαρμάκων.Οι ευθύνες βαρύνουν άμεσα τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες και σε καμία περίπτωση τον φαρμακοποιό.
β)Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν αποστέλουν φάρμακα στις φαρμακαποθήκες σε...
... επαρκείς ποσότητες,"πλαφονάροντας" μάλιστα με τρόπο ανήθικο τις παραγγελίες του χονδρέμπορου.Και σε αυτή την περίπτωση ο φαρμακοποιός δεν φέρει μερίδιο ευθύνης.
γ)Παρατηρείται κάποιες φορές σε περιόδους αλλαγής τιμών οι εταιρίες να μην εκτελούν παραγγελίες αναμένοντας τις νέες τιμές,ώστε να μην έχουν ζημία.Σε συνδυασμό με τις παλινωδίες του Υπουργείου και τα συχνά λάθη της Επιτροπής Τιμών,για μεγάλο διάστημα εξαφανίζονται πολλά φάρμακα από την αγορά και ως "δια μαγείας" εμφανίζονται όταν έχουν λάβει την επιθυμητή τιμή.
Οι φαρμακοποιοί δεν μπαίνουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια που καθιστούν επισφαλή τη Δημόσια Υγεία.
Προτείνουμε ως λύση την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων,ως αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού,να βάλει φρένο για ένα εύλογο διάστημα στις εξαγωγές μέχρι να επανέλθει μια ομαλότητα στη διακίνηση του κοινωνικού αγαθού,που λέγεται Φάρμακο.
Ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης όπου επιβάλλεται.
Ο Έλληνας φαρμακοποιός θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση.
Θεόδωρος Ντούσκας
Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων
