Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κ. Λουράντος: ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και καλλυντικά

Πήραν «φωτιά» τα ΜΜΕ σήμερα το βράδυ... «Τα φάρμακα στα Super Market απαίτησε να μπουν η τρόϊκα» μετέδωσαν ως πρώτη είδηση και κάποιοι πάλι βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ... «αγάπη» τους για τον κλάδο! Τέλογλου, Παπαδημητρίου ( ο κατά κόσμον ... Μπάμπης) και άλλοι αυτόκλητοι υποστηριχτές των άνωθεν εντολών, μετά κόπου συγκρατούσαν την χαρά τους....

Η τρόϊκα λοιπόν πάλι πίσω από την νέα σφαλιάρα που προαλοίφεται για τους φαρμακοποιούς ...

Και όμως δεν είναι έτσι , ή τουλάχιστον ακριβώς έτσι ...! 

Δεν μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τις προθέσεις και τις βαθύτερες σκέψεις των...
 ... ξένων δανειστών μας, αλλά είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά, ότι αυτοί που πιέζουν το Υπουργείο Υγείας να νομοθετήσει την είσοδο των φαρμάκων αυτών στα Super Market είναι οι ίδιες οι εταιρείες των προϊόντων αυτών. Είναι οι ίδιες οι εταιρείες που μέσω της τρόϊκας επιδιώκουν να μεταφέρουν την ύλη αυτή στα μεγάλα κέντρα πώλησης καταναλωτικών προϊόντων, ευελπιστώντας σε αύξηση των πωλήσεων. Αυτοί πιέζουν την τρόϊκα και η πληροφορία μου αυτή , είναι ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ !!! ΞΕΡΩ ΤΙ ΛΕΩ ...

Όπως με πληροφόρησαν μάλιστα , χθες σε ημερίδα της ΠΕΦ που έγινε για τα γενόσημα φάρμακα, υπήρξε τοποθέτηση εκπροσώπου εταιρείας υπέρ της εισόδου των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα S.M.! Και ουδείς αντέδρασε !!! Δεν ήμουν καλεσμένος γι’ αυτό δεν επήγα... Ο κος Πατούλης όμως ήταν εκεί, καθώς και κάποιοι άλλοι δικοί μας κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους !!! Όλοι εναντίον της συνταγογράφησης με δραστική ουσία !!!

Ομως ας έλθουμε στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που είναι ΦΑΡΜΑΚΑ . Και η απλή ερώτηση που τίθεται προς κάθε ενδιαφερόμενο είναι η εξής : Ποιόν εξυπηρετεί η τοποθέτηση αυτών των φαρμάκων στα πολυκαταστήματα των S.M.;

Μήπως οι καταναλωτές θα έχουν κάποιο οικονομικό όφελος;

Μα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Διεθνή Μελέτη που δημοσίευσε πρόσφατα τα καταγράφει όλα αυτά και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: "η απελευθέρωση της Αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους".Ενδεικτικά μόνο, στις ΗΠΑ το Panadol χάπια (απλό) έχει...12πλάσια τιμή από εδώ , ενώ στη Μεγ. Βρεττανία η αλοιφή Voltaren και τα χάπια Ponstan έχουν...2πλάσια τιμή !!. Θυμίζουμε ότι ΗΠΑ και Αγγλία είναι χώρες όπου τα ΜΗΣΥΦΑ διατίθενται και εκτός Φαρμακείων και με μη αγορανομικώς καθορισμένη λιανική τιμή (δηλ. διατίθενται με "ελεύθερη" τιμή), όπως προφανώς θέλουν οι εταιρείες να κάνουν και εδώ!

Μήπως οι καταναλωτές θα έχουν ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση; Για να ... δούμε:

• Η παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL) εξακολουθεί να παραμένει η πλέον κοινή αιτία οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

• Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς στη Μ. Βρεττανία προσπαθούν να αποτρέψουν τους υψηλούς κινδύνους θανάτου, ειδικά για γηραιές κυρίες, από τη χρήση βιταμινούχων παρασκευασμάτων που λαμβάνονται ταυτόχρονα με τις αγωγές οστεοπόρωσης.

• Επιστημονικά άρθρα αλληλοεπικαλυπτόμενα σε σειρά ειδικών επιστημονικών περιοδικών δίνουν έμφαση στον ρόλο του φολλικού οξέως που ως συμπλήρωμα διατροφής έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκινογενέσεων.

• Σύνοψη επιστημονικών άρθρων που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Daily Mail και αφορά την κατανάλωση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων διατροφής δημιούργησε τεράστια αίσθηση στη Βρετανική κοινή γνώμη.

• Μια σειρά φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα περιέχουν ποσότητες μεθαμφεταμίνης ικανές να απορρυθμίσουν την αντιϋπερτασική αγωγή μεγάλου ποσοστού ανθρώπων. Άλλα έχουν συνδυασμό της με καφεΐνη (ακόμα χειρότερη επίδραση).

• Επίσημοι Διεθνείς Οργανισμοί (FDA, DEA) στις Η.Π.Α. δίνουν εξαιρετικές προειδοποιήσεις για τη χρήση κοινών spray για τη «βουλωμένη μύτη» προς εξαγωγή εύκολα και φθηνά διεγερτικών ουσιών ακόμα και στο σπίτι. Κάτι σαν σπιτικό extacy.

• Η χρήση αντιόξινων μαζί με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή σημαίνει την πλήρη αδρανοποίησή της. Αυτό θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο σε αγωγή π.χ. με αντιπηκτικά ή άλλους καρδιολογικούς συνδυασμούς φαρμάκων.

• Η εκτεταμένη χρήση γκρέιπφρουτ (grapefruit) για λόγους δίαιτας επηρεάζει το κυτόχρωμα P450 και αναστέλλει το CYT3A4 στο ήπαρ με συνέπεια να μην αφήνει να μεταβολισθούν οι περισσότερες κατηγορίες θεραπευτικώναγωγών και έτσι τα φάρμακα να παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις στο αίμα. Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει, σε συγχορήγηση με grapefruit, τη δόση, τις παρενέργειες και τα τυχόν θανατηφόρα αποτελέσματα!

Στην Ελλάδα και στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης (πχ. Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ.) η διάθεση των φαρμάκων αυτών γίνεται ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ αποκλειστικά και μόνο από τα Φαρμακεία.

Είναι προφανές ΠΟΙΟΙ τελικά προσπαθούν να «κερδίσουν» από αυτή την ενέργεια. Μόνο οι εταιρείες που το επόμενο βήμα τους θα είναι η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. κατά τα πρότυπα των ελάχιστων χωρών που μπήκαν στα S.M. Φυσικά είναι στο χέρι μας να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση. Το Υπουργείο Υγείας ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ όλα τα έγγραφα και τις αποδείξεις που χρειάζεται για να μην .... υποκύψει ! Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες φροντίσαμε ΕΜΕΙΣ γι’ αυτό .... Δικαιολογία .... για παραστράτημα δεν υπάρχει .

Από την άλλη ας αναλογιστούμε και ας καταλάβουμε ότι χάνοντας τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τα συμπληρώματα διατροφής και τα καλλυντικά, η μόνη πηγή ρευστότητας στο φαρμακείο θα είναι η .... όποια συμμετοχή των ασφαλισμένων στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ ... αν έχουν να πληρώσουν ...!

Και μια και ανέφερα τα καλλυντικά .... Αλήθεια γιατί τα S.M. ενδιαφέρονται μόνο για τα καλλυντικά του φαρμακείου και όχι π.χ. για τα υπόλοιπα καλλυντικά της αγοράς; Απάντηση δεν έχω πάρει....
Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι στην περίπτωση των καλλυντικών του φαρμακείου οι εταιρείες πλην ΜΙΑΣ δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την είσοδο των προϊόντων τους στα S.M. Κάποιος μάλιστα Έλληνας ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών μου ανέφερε ότι η φίρμα του, το όνομα των προϊόντων, έχουν μια αξία κάτι σαν ISO και αυτό δεν ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ κανείς να το υποβιβάσει, να το υποβαθμίσει βάζοντας τα προϊόντα του δίπλα στα άλλα ευτελή προϊόντα των πολυκαταστημάτων.... 

Αλλά μήπως ήλθε η ώρα να ... ξαναδούμε την «πολιτική» μας απέναντι σ’ αυτήν την ΜΙΑ (μέχρι σήμερα) εταιρεία που όπως μαθαίνω ... οργάνωσε την επιχείρηση ένταξης των καλλυντικών φαρμακείου σε S.M. των βορείων προαστίων και μάλιστα με την βοήθεια κάποιων .... άντε να μην πω μελών μας (τρεις τον αριθμό); Μήπως θα πρέπει να ξεσκαρτάρουμε λίγο τα φαρμακεία μας από «δήθεν» υποστηρικτές μας ; Μήπως θα πρέπει να μην υπάρχει στις προθήκες μας ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ;

ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ας το ξεκινήσουμε .... έτσι για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι... Γιατί 12.000 σημεία πώλησης δεν αντικαθίστανται με 300 SUPER MARKET..... Ούτε η επιστήμη από την άγνοια . Αρκεί να το πιστέψουμε και να το κάνουμε όλοι...

ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΑΣ .... ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ .

ΜΠΟΡΟΥΜΕ !!!

Σημ: Εγώ ήδη ξεκίνησα το ξεσκαρτάρισμα .... και η σύζυγός μου στο φαρμακείο της ... Οι αφίσες πήγαν για ανακύκλωση και τα προϊόντα της δεν αντικαθίστανται με νέες αγορές. 

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ