Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Προς μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα! Προειδοποιούν με επίσχεση

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Ακόμη και 40% λιγότερο είναι πιθανό να εισπράξουν από τον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα για το 2013 καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει εκπτώσεις αλλά και αυτόματες επιστροφές χρημάτων (rebate –claw back). Ο κλάδος σημειώνει ότι την ίδια στιγμή ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι υπερήμερος στην καταβολή των οφειλομένων του προς τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια έχοντας καταβάλλει «προκαταβολές αμοιβών (90%) μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, ενώ όφειλε να έχει καταβάλλει μέχρι και τον Ιούλιο του 2013 βάση της μεταξύ μας συμβάσεως, χωρίς να έχει προβεί σε έλεγχο και εξόφληση του υπόλοιπου 10%. Ταυτόχρονα οφείλει το σύνολο σχεδόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών (ετών 2007 έως 31.12.2011) παρότι τα χρήματα υπάρχουν στον Γενικό Λογιστήριο του Κράτους»!



 Ο κλάδος μιλά για εμπαιγμό αφού το Υπουργείο εφαρμόζει με «αυταρχικό τρόπο, αυθαίρετα και πρόχειρα μέτρα περιστολής δαπανών επί του πτώματος των εργαστηρίων μας. Αλήθεια, πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος ότι υπάρχει Διαγνωστικό Κέντρο  και Εργαστήριο με ποσοστό κέρδους της τάξεως του 40%»;
 
Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων θεωρούν ότι «σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι να καταστρέψει τους έντιμους παρόχους, επιβραβεύοντας τους κλέφτες! Το σύστημα rebate / claw back που επιβάλλεται, όπως επιβάλλεται, ενθαρρύνει την αδιαφάνεια και την προκλητή ζήτηση. Δεν στοχεύει στο να ελέγξει τις δαπάνες και να τιμωρήσει όσους έχουν παρανομήσει, αλλά αντίθετα τιμωρεί τους τίμιους παρόχους».
 
Δηλώνουν όμως κατηγορηματικά ότι «Δεν πρόκειται όμως να δεχθούμε πρόχειρες ρυθμίσεις, οι οποίες καταστρέφουν τους νόμιμους και υγιείς παρόχους! Θα μας βρουν απέναντί τους! Θα πολεμήσουμε σε κάθε μετερίζι! Θα καταδείξουμε το όργιο παρανομίας που οι ρυθμίσεις αυτές εισάγουν. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο».
 
Γι αυτό και ως πρώτο μέτρο αντίδρασης προτίθενται να προχωρήσουν σε επίσχεση στην παροχή υπηρεσιών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να κάνουν στα ιδιωτικά κέντρα διαγνωστικές εξετάσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ. 

www.iatropedia.com