Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Τσεχία: Καταδικάστηκε πρώην υπουργός Υγείας για διαφθορά

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του βασιζόμενη σε πληροφορίες που προήλθαν από την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων του

Ο σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Ρατ, πρώην υπουργός Υγείας, καταδικάστηκε σήμερα στην Πράγα σε κάθειρξη 8,5 ετών για διαφθορά, παραποίηση δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού και κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων.






Το περιφερειακό δικαστήριο της Πράγας διέταξε επίσης την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Ρατ μέχρι του ύψους των 22 εκατομμυρίων κορώνων (περίπου 814.000 ευρώ).

«Μπορούμε αναμφιβόλως να συμπεράνουμε ότι ο Ρατ έλαβε ένα ποσό που ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια κορώνες» είπε ο δικαστής Ρόμπερτ Πατσόφσκι κατά την απαγγελία της ποινής. Ο 49χρονος Ρατ, που υποστήριζε εξ αρχής ότι η δίκη του ήταν «πολιτική», άσκησε αμέσως έφεση κατά της απόφασης μέσω του συνηγόρου του.

Ο πρώην βουλευτής και επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Βοημίας (της περιφέρειας που περιβάλει την Πράγα) συνελήφθη τον Μάιο του 2012 στο σπίτι του και στην κατοχή του βρέθηκε ένα κιβώτιο για κρασιά γεμάτο με χαρτονομίσματα συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων κορώνων. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψή του βασιζόμενη σε πληροφορίες που προήλθαν από την παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων του.

Ο Ρατ παραπέμφθηκε για απάτη σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν στην ανακατασκευή ενός μπαρόκ πύργου στο Μπούστεχραντ -χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση- και τον εκσυγχρονισμό των τοπικών νοσοκομείων.


www.protothema.gr