Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Νίκη των φαρμακοποιών στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι στη σελ. 981 του νέου μνημονίου και οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας στη σελ. 985. Η ημερομηνία δημοσίευσης είναι σημαντική διότι από αυτήν εξαρτάται το δικαίωμα θεμελίωσης συνταξιοδότησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο. Αλλά όπως και να έχει, το ιδιοκτησιακό που παραμένει κατά 51% αποκλειστικά σε πτυχιούχους Φαρμακευτικής, είναι μεγάλη νίκη.
 
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν πέρασε τελικά το μέτρο της αδειοδότησης μη φαρμακοποιών καθώς το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι 51% της ιδιοκτησίας πρέπει να παραμένει στους φαρμακοποιούς, κατά το γερμανικό μοντέλο.
 
Την λύση αυτή είχε προτείνει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος.
 
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε επαφες που είχε με μέλη της κυβέρνησης- χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την συζήτηση στην Βουλή παρέμεινε στο χώρο από το πρωί ως αργά το απόγευμα- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες... Διαμήνυσε μάλιστα σε όλους του τόνους ότι σε περίπτωση που το 51% των φαρμακείων θα πέρναγε, τότε τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, θα μετατρέπονταν σε πολιτική "ταφόπλακα" για πολλούς υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο κ. Λουράντος είχε επαφές μάλιστα και με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος συμφώνησε με την εναλλακτική πρόταση του 51%.
 
Αν το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού πέρναγε, τότε οι φαρμακοποιοί με ατομική ιδιοκτησία φαρμακείου θα είχαν να αντιμετωπίσουν πολυεθνικές αλυσίδες και τεράστια συμφέροντα. Η ανεργία δε των υπολοίπων, καθώς και του υπαλληλικού τους προσωπικού, θα πρέπει να θεωρείτο δεδομένη. 
 
Τώρα αναμένεται η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνάντηση αύριο, Τρίτη, με τον υπουργό υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή
 
 πηγή: iatropedia