Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Νίκη των φαρμακοποιών στο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

Το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι στη σελ. 981 του νέου μνημονίου και οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας στη σελ. 985. Η ημερομηνία δημοσίευσης είναι σημαντική διότι από αυτήν εξαρτάται το δικαίωμα θεμελίωσης συνταξιοδότησης, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο. Αλλά όπως και να έχει, το ιδιοκτησιακό που παραμένει κατά 51% αποκλειστικά σε πτυχιούχους Φαρμακευτικής, είναι μεγάλη νίκη.
 
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν πέρασε τελικά το μέτρο της αδειοδότησης μη φαρμακοποιών καθώς το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι 51% της ιδιοκτησίας πρέπει να παραμένει στους φαρμακοποιούς, κατά το γερμανικό μοντέλο.
 
Την λύση αυτή είχε προτείνει στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος.
 
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε επαφες που είχε με μέλη της κυβέρνησης- χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την συζήτηση στην Βουλή παρέμεινε στο χώρο από το πρωί ως αργά το απόγευμα- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες... Διαμήνυσε μάλιστα σε όλους του τόνους ότι σε περίπτωση που το 51% των φαρμακείων θα πέρναγε, τότε τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, θα μετατρέπονταν σε πολιτική "ταφόπλακα" για πολλούς υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο κ. Λουράντος είχε επαφές μάλιστα και με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος συμφώνησε με την εναλλακτική πρόταση του 51%.
 
Αν το μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης του ιδιοκτησιακού πέρναγε, τότε οι φαρμακοποιοί με ατομική ιδιοκτησία φαρμακείου θα είχαν να αντιμετωπίσουν πολυεθνικές αλυσίδες και τεράστια συμφέροντα. Η ανεργία δε των υπολοίπων, καθώς και του υπαλληλικού τους προσωπικού, θα πρέπει να θεωρείτο δεδομένη. 
 
Τώρα αναμένεται η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει συνάντηση αύριο, Τρίτη, με τον υπουργό υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή
 
 πηγή: iatropedia