Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Έρχεται η υπουργική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακοποιών - Το 51% τελικά στα χέρια τους

Δεν πήγε χαμένος ο κόπος και η αγωνία των 20 ωρών του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντου, ο οποίος μπαινόβγαινε στην Βουλή την Πέμπτη και τα χαράματα της Παρασκευής, την ώρα δηλαδή που κυβέρνηση και κόμματα ψήφιζαν το Τρίτο Μνημόνιο.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
 
Ήταν μια καθαρά προσωπική του νίκη, την οποία όμως ο κ. Λουράντος οραματίστηκε και δούλεψε συλλογικά με το προεδρείο και την μοιράζεται τώρα με τον κλάδο.

Το μέτρο της παραχώρησης των φαρμακείων σε επιχειρηματίες δεν πέρασε και το 51% της ιδιοκτησίας παραμένει στους φαρμακοποιούς, κατά το γερμανικό μοντέλο, μέτρο το οποίο πρότεινε στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
 

 

Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζεται ο κλάδος και προστατεύεται από το ενδεχόμενο βαθιάς ανεργίας που θα έπληττε τους φαρμακοποιούς, σε περίπτωση που το ιδιοκτησιακό περνούσε σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Και μπορεί ο κ. Λουράντος να χρησιμοποίησε πολλές και διαφορετικές τεχνικές για να πείσει την κυβέρνηση να άρει το μέτρο, ωστόσο η λαϊκή ρήση «και ο Άγιος φοβέρα θέλει», αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά... αλάθητη.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σε συνομιλίες του όλες τις τελευταίες ημέρες με τα μέλη της κυβέρνησης, δεν δίστασε να τους τονίσει ότι σε περίπτωση που το 51% των φαρμακείων περάσει σε επιχειρηματίες, τότε τα 11.000 φαρμακεία-εκλογικά κέντρα, θα αποδειχθούν για ακόμη μία φορά καταλυτικά για το πολιτικό μέλλον των υπουργών. «Δεν μπορείτε και δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε τριτοκοσμικό το ελληνικό φαρμακείο και να οδηγήσετε σε ανεργία και καταστροφή έναν υγιή κλάδο που προσφέρει στην κοινωνία και την οικονομία», τόνισε με έμφαση προς όλους τους υπουργούς και βουλευτές ο κ. Λουράντος. Η αλήθεια πάντως είναι, όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ότι στον αγώνα μου αυτό, είχα και πολλούς συμμάχους, όπως τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, κ. κ. Κουρουμπλή και Τσκαλώτο, και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Σπύρο Σαγιά.

Να σημειωθεί ότι επί μακρόν μίλησε και με τους Θεσμούς ο κ. Λουράντος και συγκεκριμένα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος συμφώνησε με την εναλλακτική πρόταση που πέρασε τελικά και αφορούσε στο γερμανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο.

«Πρόκειται για κάτι το ακατόρθωτο», σχολιάζουν οι φαρμακοποιοί στην ιστοσελίδα τους και ειδικότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Αχαΐας, κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ο οποίος προσθέτει, ότι «μετατίθενται οι τελικές αποφάσεις σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών οικονομικών, υγείας και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο και ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο μόνος εκ των συμπεριλαμβανομένων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ο οποίος γλίτωσε τον πέλεκυ της άμεσης νομοθέτησης».

Να σημειωθεί ότι η εναλλακτική πρόταση η οποία κατατέθηκε από την πλευρά του προεδρείου του ΠΦΣ αφορά στο περίφημο ιδιοκτησιακό μοντέλο της Γερμανίας, το οποίο διατηρεί το 51% στον φαρμακοποιό, πρόταση με την οποία συμφωνούν και οι δανειστές, όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος.

Ο κλάδος πρέπει να γνωρίζει, σχολιάζει ο κ. Σοφιανόπουλος, ότι η παράταση αυτή επετεύχθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και οφείλεται αποκλειστικά στον πρόεδρο του ΠΦΣ, ο οποίος μόνος του επί 20 ώρες, στη βουλή και στα υπουργεία, έκανε απίστευτο αγώνα προκειμένου να γλιτώσουμε το νομοθέτημα το οποίο υπήρχε έτοιμο στην αιτιολογική έκθεση που βρισκόταν στο ηλεκτρονικό αρχείο της βουλής. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αυτή έκθεση, το πτυχίο της φαρμακευτικής δεν αποτελούσε προϋπόθεση ιδιοκτησίας φαρμακείου, παρά μόνο υπαλληλική σχέση μεταξύ φαρμακοποιού και επιχειρηματία ιδιοκτήτη. Με τη ρύθμιση αυτή, αν γινόταν πράξη, προβλεπόταν και απελευθέρωση χορήγησης μη συνταγογραφούμενων από οποιονδήποτε μη φαρμακοποιό, άνοιγε άμεσα θέμα σταθερής λιανικής τιμής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ προκρινόταν ρητώς η δημιουργία φαρμακείων αλυσίδων.

Να σημειωθεί ότι άμεση συνέπεια, αν λειτουργούσε η ρύθμιση αυτή, θα ήταν η πλήρης απορρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, το λουκέτο τουλάχιστον των 8 στα 10 από τα υπάρχοντα φαρμακεία, η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η πλήρης διάλυση των φαρμακευτικών συλλόγων.

Οι ελάχιστοι εναπομείναντες φαρμακοποιοί με ατομική ιδιοκτησία φαρμακείου θα είχαν να αντιμετωπίσουν πολυεθνικούς κολοσσούς και συμφέροντα αδιανόητου οικονομικού διαμετρήματος. Η ανεργία δε των υπολοίπων, καθώς και του υπαλληλικού τους προσωπικού, θα πρέπει να θεωρείτο δεδομένη. Βαριές συνέπειες φυσικά θα πλήρωνε και το συνεταιριστικό χονδρεμπορικό κεφάλαιο για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους, όπως και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες.
Αυτό που απομένει τώρα είναι η εκδοθεί η υπουργική απόφαση, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΦΣ θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή την ερχόμενη Τρίτη στο υπουργείο.