Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

YYKA: Προσφυγικό 11-9-15

Γραφείο Τύπου
Υπουργείου Υγείας
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς οι ενέργειες του υπουργού Υγείας Θάνου Δημόπουλου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την άμεση αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών που προκύπτουν καθημερινά λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.
Πιο συγκεκριμένα έχουν δρομολογηθεί/ διεκπεραιωθεί τα παρακάτω ζητήματα: 


  1. Συντονισμός με την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ) και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με τη χρηματοδότηση και την αξιοποίηση κονδυλίων για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων- μεταναστών.
  2. Αποστολή κλιμακίου στο Αγαθονήσι και στη Μυτιλήνη με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε συνεργασία με τη ΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος». Τη ΜΚΕ απαρτίζουν ιατροί και νοσηλευτές από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), το ΕΣΥ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σημειώνεται ότι η 2η ΥΠΕ προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου να έχει μετακινηθεί γιατρός του ΕΣΥ στο Αγαθονήσι για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει.
  3. Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργου Πατούλη, κλιμάκιο εθελοντών γιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής έχει μεταβεί στη Μυτιλήνη με υγειονομικό υλικό και φάρμακα.
  4. Η κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Μυτιλήνη λειτουργεί κανονικά καθώς στελεχώθηκε με έναν στρατιωτικό γιατρό και δύο νοσηλευτές. Παράλληλα, το ΓΕΕΘΑ έχει στείλει έναν στρατιωτικό γιατρό και δύο νοσηλευτές για την ενίσχυση της κινητής μονάδας στην Κω.
  5. Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κτιριακής αποκατάστασης του ΠΙΚΠΑ Λέρου το οποίο έχει παραχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής για τη φιλοξενία των προσφύγων.