Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ -Επικουρικές τέλος

Βασική σύνταξη στα 390 ευρώ, διαφορετικό ποσοσό αναπλήρωσης ανάλογα με τα εισοδήματα και επανυπολογισμό των συντάξεων προβλέπει η μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, εξήγησε ότι προκρίνει τη λύση της εθνικής σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τo όριο της φτώχειας.
«Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας.





«Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να "καθίσει" αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από τον κίνδυνο της φτώχειας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και έθεσε το όριο της εθνικής σύνταξης στα 390 ευρώ καθαρά τον μήνα. Η εθνική σύνταξη, δηλαδή, θα πρέπει να είναι το 60% του μέσου εισοδήματος για να προστατεύει από τη φτώχεια. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ στην εθνική σύνταξη, προκειμένου να σωθεί.
Επιπλέον εξήγησε ότι η εισήγησή του θα είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή σύνταξης. «Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν:
  • Συγχώνευση της επικουρικής με την κύρια σύνταξη προκειμένου να διασωθεί η τελευταία ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας. 
  • Τμηματική συγχώνευση των ταμείων, με μόνη εξαίρεση κάποια επαγγελματικά και τον ΟΓΑ.
  • Διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή, κατάργηση των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55%, από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης. Αυτό σε πρώτη φάση θα επιβαρύνει όσους παίρνουν σύνταξη από δω και πέρα, ωστόσο το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα και σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη, με δραματική μείωση των αποδοχών.
  • Η μόνη σύνταξη που θα εγγυάται ως προς το ποσό της το κράτος θα είναι η εθνική σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά και αυτό το ποσό θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες.
  • Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων έως 30%. 
  • Μέτρα για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή  κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία, όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος το Σάββατο ουσιαστικά προανήγγειλε την επιβολή χαρατσιού υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης στους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, η οποία θα εισπράττεται μέσω των αποδείξεων, με πληροφορίες, χθες, να αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το ύψος της νέας αυτής έκτακτης εισφοράς θα φθάσει τα 100 ευρώ. Ωστόσο, αργότερα το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έκανε λόγο για «μυθεύματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», απορρίπτοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αναφερόμενος στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «κρατάει» την εθνική σύνταξη, τους ενιαίους κανόνες και τη διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης.