Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Έρχεται νέος πρόεδρος στον ΕΟΠΥΥ!

Τέλος εποχής στον ΕΟΠΥY. Ο μακροβιότερος πρόεδρος του Οργανισμού έως σήμερα, Δημήτρης Κοντός αναμένεται να αντικατασταθεί άμεσα, βάζοντας τέλος στο σήριαλ της αλλαγής του επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ  που κρατά από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο το σχετικό έγγραφο, το οποίο θα αποσταλεί στο Κοινοβούλιο και θα εκκινήσει τη διαδικασία αντικατάστασης του κ. Κοντού. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα τεθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και περιλαμβάνει το όνομα του νέου προέδρου, που αποτελεί και την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.



Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου και την Αριστοτέλους να παραμένουν σταθεροί στη θέση τους, επιλέγοντας το Σταμάτη Μπερσίμη για το “τιμόνι” του ΕΟΠΥΥ.
Μετά, λοιπόν, από 6 μήνες από τότε που η κυβέρνηση καταστάλαξε στον κ. Μπερσίμη (εδώ) αλλά και μετά από περίπου 8 μήνες από την παραίτηση του κ. Κοντού (εδώ), o ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμος να περάσει στην επόμενη ημέρα, με τον νέο πρόεδρο, όμως, να καλείται να διαχειριστεί πολλαπλά ανοικτά ζητήματα και προβλήματα. Ενδεικτικό αλλά και βασικό το θέμα του προϋπολογισμού (εδώ) και της προβληματικής χρηματοδότησης, κυρίως λόγω της αδυναμίας πίστωσης στα ταμεία του Οργανισμού, των χρημάτων από τις εισφορές υγείας.
Βέβαια, αν και βρισκόμαστε, όπως όλα δείχνουν, κοντά στο τέλος της διαδικασίας βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
Καταρχάς διασφαλίζεται η επιλογή του κεντρικού προσώπου με αξιοκρατικά κριτήρια, στο πλαίσιο και της μνημονιακής απαίτησης για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της δέσμευσης της ίδια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για αξιολόγηση;
Τα παραπάνω αφορούν στους διοικητές των νοσοκομείων, που διαχειρίζονται προϋπολογισμούς δεκάδων ή μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά δεν απαιτούνται για τον επικεφαλής του Οργανισμού με το μεγαλύτερο προϋπολογσιμό, που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ;
Επιπλέον, ο Π. Κουρουμπλής είχε δημοσιεύσει προσκληση ενδιαφέροντος για όσους ήθελαν να τεθούν στην κούρσα για την επιλογή του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ.  Πόσοι υπεβαλαν  αίτήσεις, ποιος τους αξιολόγησε και ποια είναι η σειρά κατάταξης τους; Ερωτήματα, βασικά, για κάποιον, ακόμη και αριστερών πεποιθήσεων, που μπορεί να υπέβαλε υποψηφιότητα και μετά από την τελική επιολγη να αμφισβητεί το αποτέλεσμα της διαδικασίας και να επιθυμεί, όπως του δίνει τη δυνατότητα ο νόμος να προσφύγει εναντίον του αποτελέσματος.
Αναμένουμε, λοιπόν, τις απαντήσεις….
virus.com.gr