Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αλαλούμ για τις ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια: Άλλα λέει το υπ. Υγείας, άλλα ο ΕΟΦ


Κενό περιεχομένου (συνεχίζει να) παραμένει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, καθώς βασικά παιδικά εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά.

Κενή… περιεχομένου αποδεικνύεται όμως και η ανακοίνωση με την οποία το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε στο τέλος Σεπτεμβρίου γιατρούς και γονείς ότι «οι ελλείψεις εμβολίων θα αποκατασταθούν εντός των επομένων 10 ημερών».





Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας προκαλεί μείζονα ερωτήματα στον χώρο των παιδιάτρων με δεδομένη την εντελώς διαφορετική πραγματικότητα που βιώνουν σε ό,τι αφορά τη χορήγηση εμβολίων για μωρά και παιδιά: τα εμβόλια είναι εξαφανισμένα από τα ράφια των φαρμακείων, οι γονείς επιδίδονται σε μαραθώνιο για την αναζήτηση των σκευασμάτων και οι γιατροί επιχειρούν να μπαλώσουν τις τρύπες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών με όσα διαθέσιμα σκευάσματα βρίσκονται.



«Για εμάς τους Παιδιάτρους αλλά και για τους γονείς, οι ελλείψεις των εμβολίων είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά την δημόσια υγεία, αλλά κυρίως αφορά την υγεία των παιδιών της χώρας μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης των παιδιάτρων Αττικής, κ. Κώστας Νταλούκας, διερωτώμενος πώς σε ένα τόσο σημαντικό θέμα προέκυψε τέτοια «Βαβέλ» από τους αρμόδιους. «Μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας στις 30/9 ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα εντός δεκαημερου στην ελληνική αγορά, αναγκαστήκαμε να απευθύνουμε εκ νέου ερώτημα στις Εταιρείες που εισάγουν εμβόλια στην χώρα μας, δεδομένου ότι στις 30/6/2015 η Ένωσή μας είχε διαφορετική ενημέρωση από τις ίδιες αυτές Εταιρείες για τις ελλείψεις των εμβολίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο φορέας των παιδιάτρων του λεκανοπεδίου. Η απάντηση των φαρμακευτικών εταιριών δεν άλλαξε. Ήταν η ίδια όπως και τον περασμένο Ιούνιο οπότε είχαν ενημερώσει και πάλι τους παιδιάτρους ότι η έλλειψη βασικών εμβολίων θα διαρκέσει μερικούς μήνες, και σε κάθε περίπτωση η πλήρης αποκατάσταση της κυκλοφορίας τους θα δρομολογηθεί μέσα στο 2016.



Σε αντίθεση με την καθησυχαστική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΦ ανήρτησε διαφορετική ενημέρωση στο ιστολόγιό του στις 5 Οκτωβρίου, παραδεχόμενος ως εμπλεκόμενος φορέας τις ελλείψεις των εμβολίων.



Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b) παρουσιάζουν έλλειψη. To πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC παρουσιάζει καθυστέρηση στην παράδοση η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου.



Στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β), καθώς και το BOOSTRIX POLIO. Όσον αφορά στα λοιπά εμβόλια, η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.



Οι εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, «προκαλούν πέρα από τα οποιαδήποτε σχόλια, ερωτηματικά και δυσαρμονία στην ενημέρωση γονιών και Παιδιάτρων, σχετικά με το τι τελικά ισχύει και ποια Υπηρεσία από τις δύο λέει αλήθεια και ποια ανακρίβειες».

protothema.gr