Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Τρέμουν οι πολυεθνικές τις... αυξήσεις στα φάρμακα

Τρέμουν οι πολυεθνικές τις... αυξήσεις στα φάρμακα H δημόσια κατακραυγή για την εκτόξευση της τιμής του Daraprim κάνει πιο προσεκτικές τις φαρμακευτικές. Η βουτιά στις μετοχές βιοτεχνολογίες και οι απειλές της Κλίντον για ρύθμιση της αγοράς. Πως αλλάζει η στρατηγική. 
 
Είναι το πιο αμφιλεγόμενο τρικ των φαρμακευτικών : αγοράζεις ένα παλιό, ξεχασμένο φάρμακο και αμέσως εκτινάσσεις την τιμή στα ύψη.
Αλλά στελέχη των δύο μεγαλύτερων φαρμακευτικών των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πρακτική πρέπει να σταματήσει, μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσε ένα ιδιαίτερα αρνητικό παράδειγμα που διέγραψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από μετοχές στον τομέα της υγείας.

Ο Μάικλ Πίρσον, CEO της Valeant, έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από παρόμοια ντιλ τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, η Valeant αγόρασε τα δικαιώματα δύο φαρμάκων για την καρδιά και αύξησε τις τιμές εν μια νυκτί κατά 525% και 212% αντίστοιχα.
 

 
Σήμερα λέει ότι θα το ξανασκεφτόταν.
 
«Η διάθεση μας για τέτοιου είδους συμφωνίες έχει υποχωρήσει σημαντικά» δήλωσε στους Financial Times. «Δεν είναι τόσο ελκυστικό».
 
Η αλλαγή στάσης είναι αποτέλεσμα της δημόσιας κατακραυγής για την υπόθεση του Μάρτιν Σκρέλι και της εταιρείας του Turing Pharmaceuticals, η οποία απέκτησε τα δικαιώματα του Daraprim, ενός φαρμάκου που δίνεται συχνά σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και Aids, για να αυξήσει την τιμή 55 φορές, από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια το χάπι.
 
Οι πράξεις του κ. Σκρέλι προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον, της υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η οποία υποσχέθηκε σε μήνυμα της στο Τwitter ότι αν εκλεγεί θα πατάξει την «εξωφρενική» αύξηση των τιμών.

Η παρέμβαση της έστειλε της μετοχές των εταιρειών βιοτεχνολογίας και των φαρμακευτικών στο κόκκινο και από τότε συνεχίζουν να υποχωρούν εν μέσω φόβων ότι οι πολιτικοί θα προχωρήσουν σε ρύθμιση των τιμών στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.
 
Ο Μπρεντ Σόντερς, CEO της Allegran που παράγει το Botox, πιστεύει και αυτός πως τέτοιου είδους ντιλ θα γίνουν πολύ πιο σπάνια μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

«Τα καλά νέα, η αισιόδοξη πλευρά σε όλο αυτό, είναι ότι η αρνητική δημοσιότητα και η αντίδραση κατά της Turing θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για άλλους» ανέφερε στους F.T. ο κ. Σόντερς.
Ο ίδιος ανέφερε ότι εταιρείες σαν του κ. Σκρέλι θα δυσκολεύονταν τώρα να βγάλουν χρήματα αν ακολουθούσαν μια ανάλογη στρατηγική.
 
Η Turing Pharmaceuticals αγόρασε τα δικαιώματα του Daraprim από την Impax Laboratories τον Αύγουστο έναντι 55 εκατ. Δολαρίων - τεράστιο ποσό για ένα φάρμακο που είναι διαθέσιμο από το 1953 - και αύξησε γρήγορα την τιμή για να αποσβέσει την επένδυση.

Αλλά ο κ. Σόντερς ανέφερε ότι η Impax και άλλες εταιρείες θα δυσκολευτούν να πουλήσουν παλιότερα φάρμακα μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
«Υπάρχουν πολλά μικρά φάρμακα όπως το Daraprim στα χέρια υπεύθυνων παραγόντων που τώρα θα είναι διστακτικοί να δώσουν τα χέρια μαζί τους» σημείωσε.
 
Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι η πρακτική έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται.
 
Τον περασμένο μήνα μια εταιρεία ανέκτησε τα δικαιώματα του Cycloserine, ενός φαρμάκου για την φυματίωση που είχε πουλήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στην Rodelis Pharmaceuticals, η οποία είχε ανεβάσει την τιμή στα 10.800 δολάρια από 500 δολάρια τις 30 κάψουλες.
 
O Ρόνι Γκαλ, αναλυτής στην Bernstein, δήλωσε : «Η αμερικάνικη νομοθεσία δεν μπορεί να απαγορεύσει τα ντιλ αυτά, αλλά όλοι θα κάνουν πίσω τώρα». «Δεν θα είναι τόσο ωμοί. Αντί να κάνουν μια μεγάλη αύξηση, θα το κάνουν πιο σταδιακά».

Ο κ. Γκαλ προέβλεψε ότι οι εταιρείες που θα πουλάνε παλιότερα φάρμακα θα υπολογίζουν από εδώ και πέρα ότι οι τιμές δεν θα μπορούν να ανέβουν πάνω από ένα επίπεδο για μια συγκεκριμένη περίοδο.
 

Η ιδέα της αγοράς παλιών φαρμάκων όπως το Daraprim και της αύξησης της τιμής άρχισε να κερδίζει έδαφος στις φαρμακευτικές εταιρείες πριν από πέντε χρόνια.
 
Πολλά από τα φάρμακα αυτά δεν αντιμετωπίζουν κάποιον ανταγωνισμό από κάποιο γενόσημο, συχνά γιατί ο αριθμός των ασθενών που τα παίρνουν είναι τόσο μικρός ώστε να μην υπάρχει οικονομικό όφελος από την παρασκευή ενός αντίγραφου.


 Πηγή: euro2day.gr