Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Ολάντ στην Ευρωβουλή: «Εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση»

Ιστορική ομιλία των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας στο Στρασβούργο

«Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης» - «Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή του ομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ - Χωρίς ευθείες αναφορές στην Ελλάδα η καγκελάριος - «Ευχολόγια» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Εξαιρετικής συμβολικής και πολιτικής σημασίας ήταν η...


... ιστορική κοινή ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρώτη κοινή ομιλία του γαλλο-γερμανικού «ζεύγους» μετά το 1989.

Στα πρώτα του λόγια και αναφερόμενος στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, με έντονα απολογητική διάθεση: «Η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε συζητήσεις που δυστυχώς απέτυχαν. Και τώρα βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης. Εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να να διαβουλευτεί το λαό του, πριν συμφωνήσει» σημείωσε ακόμη ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

Κατά την ομιλία του, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε μια οριστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, τόνισε πως, μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προώθησαν συζητήσεις με την Ελλάδα, που δυστυχώς απέτυχαν, τονίζοντας πως πρέπει τώρα και η Ελλάδα να σεβαστεί τους κανόνες.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η Γερμανία συνεργάστηκε με τη Γαλλία, για να διατηρηθεί ενωμένη η ευρωζώνη.

«Η Ευρώπη θα αλλάξει πολύ σύνομα και πολύ σημαντικά, όπως άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια. Πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Μια οικονομικά και πολιτικά ισχυρή ΕΕ μπορεί να δώσει τις λύσεις και γι' αυτό το λόγο πρέπει να διορθωθούν τα βασικά λάθη που έγιναν στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος Μέρκελ.


Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ εδώ