Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Τι έγινε στη χθεσινή συνάντηση ΠΦΣ - κυβέρνησης - Ενημέρωση από Κ. Λουράντο

Η ελληνική κυβέρνηση του … ΟΟΣΑ

Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την σημερινή πολιτική κατάσταση. Τα μνημόνια που τελικά καμιά κυβέρνηση δεν έσκισε, το ΔΝΤ που καμιά κυβέρνηση δεν έδιωξε, μια έκθεση του ΟΟΣΑ που καμιά κυβέρνηση δεν θέλησε να καταργήσει.

Φθάσαμε λοιπόν στο 2015 με δύο εργαλειοθήκες του περισπούδαστου ΟΟΣΑ. Έκπληκτος ο ελληνικός λαός πριν από ένα χρόνο άκουσε τον...


... νυν πρωθυπουργό να καταγγέλλει ότι η υπογραφή του ΟΟΣΑ υπεκλάπη από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

Και καταλήγουμε στην συνάντηση της Δευτέρας με τους δύο Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας με τον πρώτο , τον κ. Σταθάκη, να παραδέχεται κυνικά πως ο ΟΟΣΑ χειρίζεται το θέμα των φαρμακείων γιατί… πληρώνει.

Είναι προφανές ότι η αλαζονεία της εξουσίας και ο κυνισμός προκύπτουν από την έλλειψη σοβαρού αντιπάλου, ικανού να αμφισβητήσει τις πράξεις της. Υφίσταται δε, όταν αυτή αισθάνεται απόλυτη κυρίαρχος του παιχνιδιού και δυνατή να εφαρμόσει κάθε της θέληση και επιθυμία.

Στη χώρα μας, η Κυβέρνηση απόλυτα σύμφωνη στο παιχνίδι των μνημονίων μιας και εκλέχτηκε μετά την υπογραφή τους, έχοντας απέναντι μια αντιπολίτευση η οποία επίσης προεκλογικά συνυπόγραψε όλες τις μνημονιακές επιταγές (251 βουλευτές), αισθάνεται ικανή να επιβάλλει όσα μέτρα είχαν απομείνει ανεφάρμοστα από τις προηγούμενες συμφωνίες.

Πριν αναφερθώ όμως, στην συζήτηση με τους δύο υπουργούς δεν μπορώ να μην θέσω στην δική σας κρίση την ανακοίνωση που έστειλε λίγο πριν την συνάντηση το σωματείο των διευρυμένων συναδέλφων, όπου λέει μεταξύ άλλων «Εμείς είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε κάθε πρόταση αρκεί να είναι εμπεριστατωμένα εις όφελος των Ελλήνων πολιτών».

Από την άλλη πλευρά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκάλεσε την συνάντηση αυτή με τους κ.κ. Σταθάκη και Ξανθό, για να τονίσει για μια ακόμη φορά πως δεν υπάρχουν ισοδύναμα στην Υγεία και την Φαρμακευτική Περίθαλψη του ελληνικού λαού.

Απαξιώσαμε στην συνάντηση με τους Υπουργούς την έκθεση του ΟΟΣΑ με στοιχεία αδιαμφισβήτητα και πήραμε την απάντηση ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί όταν γεννήθηκε η έκθεση το 2013 και όχι τώρα που όλα έχουν υπογραφεί , συμφωνηθεί και πρέπει να εφαρμοστούν. ………………..

Συνάδελφοι και ασφαλισμένοι,

Η Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αποτελεί ένα κατασκεύασμα τεχνοκρατών που αν είχαμε κυβερνήσεις δυνατές και ανεξάρτητες θα την απέρριπταν όπως έγινε στην Γερμανία το 2004 και πρόσφατα στην Ιταλία.

Ο πλέον αδαής διαβάζοντας την προσεκτικά θα έβλεπε την πλήρη ασυμβατότητα μεταξύ των δήθεν επιχειρημάτων και των τελικών συμπερασμάτων.

Θα έβλεπε επίσης ότι πρόκειται για μια κατ΄ επίφασην οικονομική έκθεση χωρίς… οικονομικά στοιχεία.

Είναι στις προθέσεις μας να δημοσιοποιήσουμε τα ατεκμηρίωτα επιχειρήματα και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να σέρνεται πίσω από τις ορέξεις συμφερόντων που στην περίπτωση της χώρας μας, θεωρώ πως είναι ΚΑΙ εγχώρια.

Ας μην γελιόμαστε, ποιός ξένος θέλει να επενδύσει σε υπερχρεωμένα φαρμακεία σε μια χώρα που οι τιμές των φαρμάκων είναι ρυθμισμένες και οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, το κοινωνικό κράτος έχει χρεοκοπήσει και οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν ούτε την συμμετοχή τους να πληρώσουν;

Προφανώς οι πιέσεις μεθοδεύονται και από μέσα, αλλά και από έξω μέσω των γνωστών συμφωνιών (ΤΤΙP) προκειμένου να καλλιεργήσουν το έδαφος για την δημιουργία επιχειρηματικών καρτέλ που δεν έχουν καμία σχέση με το κοινωνικό κράτος.

Έχω πολλά να πω και θα τα πω δημοσίως πολύ σύντομα. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω ότι από την Κυβέρνηση αυτή δεν ζητάμε κατανόηση αλλά επιτέλους αντίδραση.

Μόνον έτσι θα αποδείξει στον Έλληνα ασφαλισμένο ότι δεν καταστρέφει και τον τελευταίο ιστό της κοινωνικής ασφάλισης.

Κωνσταντίνος Λουράντος