Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Νέα οδηγία για την αντιμετώπιση της ακμής

Δημοσιεύθηκε νέα οδηγία που θα βοηθήσει τους Καναδούς γιατρούς και επαγγελματίες υγείας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της ακμής, μιας δερματικής ασθένειας που μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής του ασθενή.
 
 Η νέα αυτή οδηγία, δημοσιεύθηκε από το περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης και αποτελεί ενημέρωση της τελευταίας οδηγίας που εκδόθηκε 15 χρόνια πριν. «Με την έγκαιρη διάγνωση της ακμής, τη θεραπεία των ενεργών βλαβών και την πρόληψη των δυσμενών συνεπειών της νόσου (π.χ. ουλές, δυσμελάγχρωση και ψυχολογικές επιπτώσεις), η υγεία και η ποιότητα ζωής πολλών Καναδών με ακμή μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά» αναφέρει η Δρ Τζέρυ Ταν από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο και το τμήμα Ιατρικής.
 
Υπολογίζεται πως το 85% των νέων ηλικίας 12-24 ετών, έχουν πρόβλημα ακμής που μπορεί να επιμείνει και κατά την ενήλικη ζωή τους. Η ακμή όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε...
  

 
... αφού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα έντονου άγχους, κατάθλιψης και μόνιμα σημάδια στο πρόσωπο. Έτσι, ομάδα γιατρών από όλη τη χώρα συγκέντρωσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την ασθένεια και έδωσε προτάσεις αντιμετώπισης για 3 είδη ακμής: απλή ακμή (που χαρακτηρίζεται από σπυράκια και πυώδη σημάδια), ήπια έως μέτρια βλατιδοφλυκταινώδη ακμή (επιφανειακή ακμή με κόκκινες κηλίδες και σπυράκια) και φλεγμονώδη ακμή (με βαθιές φλύκταινες ή οζίδια).
 
 Οι οδηγίες είναι οι εξής:
 
Απλή ακμή- τοπική χρήση υπεροξειδίου του βενζολίου, ρετινοειδή ή ένα συνδυασμός των δύο συνιστάται. Μόνο εάν η θεραπεία δεν λειτουργήσει, μπορεί να χορηγηθεί σταθερή δόση κλινδαμυκίνης-τρετινοΐνης, και σε γυναίκες θεραπεία αντισυλληπτικών χαπιών.
 
 • Ήπια έως μέτρια βλατιδοφλυκταινώδη ακμή- συνίσταται η ίδια θεραπεία τοπική θεραπεία με την απλή ακμή. Για πιο εκτεταμένη μέτρια βλατιδοφλυκταινώδη ακμή, προτείνεται από του στόματος αντιβιοτική θεραπεία ή χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
 
 • Φλεγμονώδης ακμή- συνίσταται χρήση από του στόματος ισοτρετινοΐνης μόνο έπειτα από ιατρική συμβουλή και παρακολούθηση. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
 
 Προκειμένου να σιγουρευτούν ότι οι επαγγελματίες υγείας είναι σωστά ενημερωμένοι, οι συγγραφείς της οδηγίας εξέδωσαν χωριστές οδηγίες για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους φαρμακοποιούς. «Ελπίζουμε πως οι συγκεκριμένες οδηγίες θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του χώρου να ανταπεξέλθουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην συνήθη ασθένεια της ακμής που πλήττει διάφορες ηλικίες» δηλώνει η Δρ Ταν.
 
 πηγή:life2day