Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Καταδίκη της Κομισιόν για το άνοιγμα των φαρμακείων ζητούν Χουντής και ΠΦΣ

Την καταδίκη της Κομισιόν και τη κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων ζητεί ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, εκ μέρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διαβιβάζοντας σχετική αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα κατόπιν επαφών του ευρωβουλευτή με αντιπροσωπεία του ΠΦΣ, διαμορφώθηκε κείμενο διαμαρτυρίας μέσα από το οποίο ζητείται η παρέμβαση του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου κατά της Κομισιόν, με την κατηγορία ότι «ως ένας εκ των τεσσάρων θεσμών, παραβίασε τον θεσμικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και το πνεύμα και γράμμα Οδηγιών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούν στη δημόσια υγεία».

Επίσης καλεί την Επιτροπή να...


... ενημερώσει τους λοιπούς θεσμούς για αυτή την απόφαση και να ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάργηση του επίμαχου νόμου.

Στην αναφορά του ΠΦΣ επισημαίνεται ότι «τόσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς … Η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας».

Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ εξαπολύει επίθεση και κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο «άβουλες ελληνικές κυβερνήσεις» και επισημαίνει ότι η εν λόγω απόφαση για τα φαρμακεία «δεν αφορά μόνο τους φαρμακοποιούς, αλλά ένα ευρύ φάσμα αποφάσεων, που αφορούν όλη την κοινωνία», και «οι οποίες έχουν επιβληθεί ή πρόκειται να επιβληθούν στην Ελλάδα, και είναι σε αντίθεση ή δεν απαιτούνται από την κοινοτική νομοθεσία».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία τυπική περίπτωση, όπου η Κομισιόν, έχοντας απέναντί τηςάβουλες ελληνικές κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο, μέσω του οποίου επιχειρεί να επιβάλλει απαράδεκτες και συχνά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αποφάσεις» δήλωσε ο Ν. Χουντής.

«Πιστεύω ότι η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αναδείξει τις μεγάλες αυθαιρεσίες της Κομισιόν και των άλλων «θεσμών» σε βάρος της Ελλάδας και ελπίζουμε ότι ενδεχόμενη υιοθέτησή της θα ακυρώσει την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα περιορίσει και άλλες τέτοιου είδους αυθαιρεσίες», τόνισε ακόμα ο Ν.Χουντής.