Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Δεν κλείνει η τρύπα του ΕΟΠΥΥ

Δεν κλείνει η τρύπα του ΕΟΠΥΥ
Βόμβα έτοιμη να εκραγεί αποτελούν πλέον τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία γιγαντώνονται μήνα με το μήνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις εισφορές των ταμείων, η "τρύπα” στο ταμείο του Οργανισμού έφτασε στα τέλη του Σεπτεμβρίου στα 951 εκατ. ευρώ, 150 εκατ. ευρώ περισσότερα μέσα σε μόλις ένα μήνα, από τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν η υστέρηση των εισφορών των Αύγουστο.
Η συσσώρευση χρεών από τα ταμεία αυξάνεται με ραγδείς ρυθμούς, με το ΙΚΑ να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο όγκο των οφειλών, όπως φαίνεται και στον πίνακα.

Όπως μάλιστα τονίζεται από τον Οργανισμό, η καθυστέρηση μεταβίβασης των εισφορών που έχουν εισπραχθεί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αλλά δεν αποδίδονται εγκαίρως στον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους της αναποτελεσματικής λειτουργίας του  της αδυναμίας ενεργοποίησης της διαπραγματευτικής του δύναμης, καθώς και υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της λειτουργίας του. Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί εντούτοις το γεγονός, πως τα το κενό στα έσοδα του Οργανισμού σηματοδοτεί ταυτόχρονα την αδυναμία πληρωμών των επιχειρήσεων Υγείας (τώρα προωθούνται οι πληρωμές του Αυγούστου), με την αποπληρωμή των τελευταίων μηνών του έτους να καθίσταται αμφίβολη.
Αν και ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τη διοίκησή του, έχει απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση του ζητήματος, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση στη για τη δημιουργία συστήματος που θα επιτρέπει την απευθείας μεταφορά των εισφορών της περίθαλψης στα ταμεία του Οργανισμού, χωρίς να εμπλέκονται τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακό σημείο, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ έφτασαν στα τέλη Αυγούστου το 1,8 δισ. ευρώ, αυξημένες 5,4% σε σύγκριση με τον Ιούλιο. 
Τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που είχε προϋπολογίσει ο Οργανισμός για φέτος ανέρχονται στα 3.78 δισ. ευρώ, πολύ μακριά από το ποσό που έχει εισπράξει τελικά. Ακόμη και μετά την καθιέρωση εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ και την αύξηση της εισφοράς από 4% σε 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ούτε τα επιπλέον αυτά χρήματα φθάνουν στον Οργανισμό, γεγονός που τινάζει στον αέρα την πρόβλεψη και επιπλέον εισροή 352 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να "μαζευτούν” οι δαπάνες του Οργανισμού, ειδικά στους τομείς του φαρμάκου και των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε οι πραγματικές υποβολές των επιχειρήσεων Υγείας και των παρόχων για τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους να πλησιάσουν τους προϋπολογισμούς του Οργανισμού. 
Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr