Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Ερευνα σωστής χρήσης φαρμάκων στη Μ. Βρετανία: Οι οδηγίες ορθής χρήσης παρακάμπτονται εκτός φαρμακείου

Είναι γνωστό ότι στη Μ. Βρετανία πολλά φάρμακα που εδώ αποκαλούμε Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, δηλ. φάρμακα που μπορούν να δοθούν στους ασθενείς με απλή καθοδήγηση του φαρμακοποιού τους και απευθύνονται κυρίως σε ελάφρυνση ήπιων συμπτωμάτων, διατίθενται στα ράφια των σουπερμάρκετ. Η απόφαση αυτή όμως συνοδεύτηκε από αυστηρούς κανόνες διάθεσης: τα μαγαζιά έπρεπε να αρνούνται πώληση αριθμού κουτιών πάνω από ένα όριο ασφαλείας, το οποίο δημιουργήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλούς χορήγησης του κάθε φαρμάκου. Φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε κίνηση συνοδεύεται από αντίστοιχη παρακολούθηση και μελέτες, ώστε το Κράτος να διαπιστώνει αν η όποια κίνηση βελτιώνει τους δείκτες υγείας των πολιτών του και όχι μόνο τους οικονομικούς δείκτες όσων κρύβονται πίσω από τις κινήσεις αυτές καθ' αυτές.

Ανυπομονώντας να διαβάσουμε τις αντίστοιχες έρευνες/μελέτες που θα διενεργήσει η Ελληνική Πολιτεία πριν ή/και μετά από κάθε δική της απόφαση/κίνηση, ώστε και αυτή να διαπιστώνει πόσο αυτές ωφελούν ή βλάπτουν τους Πολίτες της, ας διαβάσουμε τα συμπεράσματα των Αγγλων για την κατάχρηση ασπιρίνης και παρακεταμόλης (τα γνωστά μας Depon-Panadol) και πώς προσπαθεί τώρα να επιλύσει τα προβλήματα υγείας που δημιούργησαν οι με οικονομικά κριτήρια επιλογές που ακολούθησαν:
 



Μελέτη δείχνει ότι η οδηγίες ορθής χρήσης παρακεταμόλης και ασπιρίνης αγνοούνται από τους λιανοπωλητές φαρμάκων εκτός των Φαρμακείων


Μυστική έρευνα καταναλωτών αποκαλύπτει ότι πάνω από τους μισούς λιανοπωλητές πώλησαν σε πελάτες ποσότητες φαρμάκων παρακεταμόλης και ασπιρίνης περισσότερες από την συνιστώμενη για μία μόνο αγορά!

Από την εισαγωγή των κανόνων ορθής χρήσης φαρμάκων στο ΗΒ, οι οποίοι περιόριζαν τον αριθμό των κουτιών παυσίπονων που μπορούσε να αγοράσει ο κάθε καταναλωτής, ο αριθμός των θανάτων από δηλητηρίαση με παρακεταμόλη μειώθηκε δραστικά στη χώρα.

Όμως μια έρευνα έδειξε ότι πολλά καταστήματα που δεν ήταν Φαρμακεία αλλά πουλούσαν τέτοια φάρμακα, όπως σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα λιανικής, δεν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες και πολλοί μάλιστα ήταν πρόθυμοι ακόμα και να παραβιάσουν το νόμο!

Οι ερευνητές έστειλαν μυστικά υποψήφιους αγοραστές σε 62 καταστήματα λιανικής και ανακάλυψαν ότι το 58% αυτών πουλούσαν παραπάνω ποσότητες παρακεταμόλης από το συνιστώμενο (το οποίο είναι μέχρι 32 χάπια των 500 mg), ενώ το 57% αυτών πουλούσε ποσότητες ασπιρίνης παραπάνω από το συνιστώμενο (που είναι μέχρι 32 χάπια των 300 mg) σε έναν μόνο πελάτη και κάθε φορά. Επιπλέον το 5% των μαγαζιών αυτών ήταν διατεθειμένο να ξεπεράσει ακόμα και αυτό το νόμιμο όριο των 100 χαπιών παρακεταμόλης σε μία πώληση.

Η ομάδα έρευνας σε άρθρο τους στο BMJ Open[1] σημειώνει ότι το προσωπικό των καταστημάτων λιανικής θα έπρεπε να εκπαιδευθεί καλύτερα στο συγκεκριμένο θέμα και ότι η Υπηρεσία ελέγχου Φαρμακευτικών ειδών και προϊόντων θα πρέπει να εισάγει ποινές σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, ίδιας κλίμακας με αυτές που υπάρχουν για παραβάσεις στην αγορά του αλκοόλ και του καπνού στη χώρα
  
References:

πηγή: pharmaceutical-journal.com