Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Νέα πρόταση Κατρούγκαλου: Έως 50% κάτω οι εισφορές

Του Στέλιου Παπαπέτρου
Μεταβατική περίοδο τριών ετών και μειώσεις έως και 50% στις εισφορές των νέων επαγγελματιών, προβλέπει η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απηύθυνε πρόσκληση προς τους επιστημονικούς φορείς να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ασφαλιστικού των ελευθέρων επαγγελματιών.
Η νέα πρόταση του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει:


  1. μείωση εισφορών που ξεκινά από το 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και αναπροσαρμόζεται κλιμακωτά ανά 1% για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. Για παράδειγμα, η έκπτωση θα είναι 40% για όσους έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και 30% για εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  2. Στο τέλος της τριετίας οι συντελεστές των εισφορών θα επανεξεταστούν συνολικά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας το 66% των νέων επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών θα έχουν αύξηση του εισοδήματός τους μετά την πληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων.
Για τους αγρότες ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας πρότασης, η οποία θα αντιστοιχεί στην ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός τους.
Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι ο βασικός λόγος που οδήγησε στην αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών είναι τα σοβαρά ελλείμματα του ΕΤΑΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το ΤΣΑΥ είχε έλλειμα 53 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τα αποθεματικά τουμ ενώ το Ταμείο Νομικών παρουσίασε έλλειμμα 68 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το ΑΚΑΓΕ κατά 40 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο από τα αποθεματικά του. 
www.naftemporiki.gr