Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Υπουργείο Υγείας: Γιατί δημιουργήσαμε νέα θέση αναπληρωτή γενικού γραμματέα

Ο κος Βαρδαρός τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση με ειδική αρμοδιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκειμένου να αναλάβει το ρόλο υλοποίησης και συντονισμού δράσεων για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.

Mέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016,  το υπουργείο Υγείας θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και θα προωθήσει για ψήφιση στη Βουλή  νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας το οποίο θα έχει ως  βάση το Σχέδιο που εκπόνησε η Ομάδας Εργασίας για την ΠΦΥ με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ, Αλέξη Μπένο.

 Πυρήνας του παραπάνω Σχεδίου είναι το αποκεντρωμένο «ιατρείο γειτονιάς» όπου ο οικογενειακός γιατρός και η διεπαγγελματική ομάδα υγείας θα έχουν υπό την ευθύνη τους ένα συγκεκριμένο πληθυσμό και θα προσφέρουν ολιστική φροντίδα με έμφαση στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Η πρώτη φάση του Σχεδίου περιλαμβάνει πιλοτική εφαρμογή σε αστικές περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης.
Για τους παραπάνω λόγους και προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση της μεταρρύθμισης με σταθερά βήματα και σωστή παρακολούθηση, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, η θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα με ειδική αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Η αύξηση άλλωστε στον προϋπολογισμού των ΥΠΕ για το 2016 κατά 35 εκατ. ευρώ και παράλληλα μέσω των συμβάσεων ΥΠΕ- ΕΟΠΥΥ, μεταφέρθηκαν- για πρώτη φορά- πόροι από την Κοινωνική Ασφάλιση στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σημοατοδοτεί για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την προτεραιότητα της μεταρρύθμισης.