To 80% των φαρμακείων, σε σύνολο 11.000 που είναι σήμερα, έχει τοποθετήσει Tερματικά Aποδοχής Καρτών (POS). Ωστόσο, το ποσοστό χρησιμοποίησης πλαστικού χρήματος αντί ρευστού από τους καταναλωτές παραμένει μικρό και εκτιμάται στο 20% περίπου.
Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, ενώ πριν από 1 χρόνο περίπου οι συναλλαγές με κάρτα στο φαρμακείο του δεν ξεπερνούσαν τις δύο το μήνα, σήμερα έχει καθημερινά 4 με 5 τέτοιες συναλλαγές. Αυτό, κατά τον ίδιο, δείχνει αλλαγή νοοτροπίας από τον Έλληνα καταναλωτή όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται το ρευστό που διαθέτει για τις αγορές του.
Η εικόνα αυτή, ωστόσο, δεν ισχύει στην επαρχία, όπου οι ντόπιοι επιλέγουν σταθερά τουλάχιστον μέχρι στιγμής να πληρώνουν τις αγορές τους με μετρητά. Οι μόνοι που δείχνουν προτίμηση στη χρήση κάρτας, μας ανέφερε φαρμακοποιός από τη Λάρισα, είναι οι φοιτητές και οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.
Όσον αφορά τη συμφωνία που έχει κάνει η πλειονότητα των φαρμακείων με τις τράπεζες για την προμήθεια των Τερματικών Αποδοχής Καρτών, είναι 0,80 λεπτά ανά πράξη –ακόμη και αν η αγορά από τον πελάτη είναι αξίας ενός ευρώ- και τον πρώτο χρόνο το μηχανάκι διατίθεται δωρεάν στην επιχείρηση. Τον δεύτερο χρόνο η συμφωνία που έχει γίνει με τα πιστωτικά ιδρύματα είναι ότι, εφόσον οι συναλλαγές με κάρτες είναι πάνω από 9.000 ευρώ, τότε το μηχανάκι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την επιχείρηση-φαρμακείο δωρεάν. Σε αντίθετη περίπτωση –όταν είναι δηλαδή λιγότερες από 9.000 ευρώ- θα ενοικιάζεται αντί του ποσού των 9 ευρώ το μήνα (διαχειριστικό κόστος).
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο εξωτερικό, αυτό που ισχύει είναι ότι η τράπεζα παίρνει προμήθεια όταν η συναλλαγή είναι πάνω από 15 ευρώ, όπως μας είπε παράγοντας από τον χώρο των φαρμακαποθηκών.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
www.iatronet.gr