Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Πανάκριβα φάρμακα από δημόσια νοσοκομεία "διαρρέουν" στις αγορές

Πόρισμα «φωτιά» για την διαχείριση φαρμάκων υψηλού κόστους – όπως ογκολογικών φαρμάκων – συνέταξε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, το οποίο έχει σταλεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το πόρισμα, πανάκριβα φάρμακα, τα οποία έχουν προμηθευτεί δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας και έχουν ανάγκη ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καταλήγουν να «κυκλοφορούν» στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε αγορές της Ευρώπης!   

Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» την διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε όλα τα νοσοκομεία. Ελεγκτές μάλιστα πραγματοποιούν έκτακτους επιτόπιους ελέγχους ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη. 
 
  

 

Πιο αναλυτικά, οι ελεγκτές πέρασαν από «κόσκινο» τόσο το νοσοκομειακό φαρμακείο του αντικαρκινικού νοσοκομείου όσο και τις δύο μονάδες διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους. Ο έλεγχος αποκάλυψε ότι στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), «το κλειδί του χώρου, όπου ευρίσκεται το ψυγείο φύλαξης του φαρμάκου υψηλού κόστους Herceptin inj, κρατείται ή χρησιμοποιείται από αριθμό ατόμων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων, εκ του λόγου ότι ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο πολλαπλών χρήσεων». Σύμφωνα με τους ελεγκτές, «η διαχείριση του φαρμάκου από το ΔΤΗΝ ήταν πλημμελής». 
 
Για τη δεύτερη μονάδα διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους, «"Νοιάζομαι": Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που δέχεται δωρεές φαρμάκων, ή περισσεύματα χρήσης φαρμάκων και τα επαναπροωθεί στα Νοσηλευτικά Τμήματα, και στο ΔΤΗΝ, για τους ανασφάλιστους και απόρους ασθενείς ο έλεγχος κατέδειξε: 
 
Το κλειδί του χώρου όπου φυλάσσονταν τα φάρμακα υψηλού κόστους, κρατείται ή χρησιμοποιείται από τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων (η Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα και ο φύλακας κατά τις ώρες μη λειτουργίας τού Τμήματος). Η διαχείριση των ελεγχομένων φαρμάκων υψηλού κόστους από τη δομή «Νοιάζομαι» ήταν ακόμα ελλιπής. 
 
Ειδικά για τα «ευρεθέντα στις αγορές της Ε.Ε. φάρμακα υψηλού κόστους», οι ελεγκτές αναφέρουν στο πόρισμα ότι «εξ αιτίας της ελλειπτικής διαχείρισης τους στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), και στη δομή «Νοιάζομαι», ήταν δυνατόν να διαφεύγουν φάρμακα, είναι όμως αδύνατον - ακριβώς λόγω της ελλειπτικής διαχείρισης τους - να ελεγχθεί αν ποτέ έγινε, πως, και από ποιόν».

πηγή: healthview