Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Φύλλο και... φτερό κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις με αυξήσεις φόρων και εισφορών.
Πιο καθαρή τοποθέτηση από πλευράς ΔΝΤ σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό δεν μπορούσε να υπάρξει από εκείνη που διατυπώθηκε στο άρθρο που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, κ. Πολ Τόμσεν.
Τα τρία "καρφιά" του Τόμσεν
Η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη συνοψίζεται σε τρία σημεία:
1. "Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4%-5% του ΑΕΠ (σ.σ.: 7-9 δισ. ευρώ)" έως το 2019, δήλωσε ο Δανός τεχνοκράτης.
Έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες του Μνημονίου (Αύγουστος 2015) προέβλεπε μέτρα 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2018, κόντρα στην "εμμονή" της κυβέρνησης να μιλά δημοσίως για μέτρα μόλις 1,8 δισ. ευρώ (1,25% του ΑΕΠ) για το 2015.
2. "Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις", σημείωσε ο ίδιος.
Στη λίστα των απαιτήσεών τους που παρέδωσαν τα ανώτατα κλιμάκια των "θεσμών" στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα αποτυπώνονται και οι θέσεις του ΔΝΤ, οι οποίες αποπνέονται συνοπτικά από την πρόταση –σύμφωνα με πληροφορίες του "Κ"– περί "άμεσης εφαρμογής" περικοπών 15% στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
3. Σαν... αντίδοτο στις περικοπές στις συντάξεις, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη προτείνει "ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο". Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δείξει τεράστια καθυστέρηση στη μνημονιακή δέσμευση περί αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Η συγκρότηση του σχετικού σχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα πανελλαδικής εμβέλειας πρόγραμμα "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος", αναμένεται από το υπ. Εργασίας σε... επτά μήνες από σήμερα (Σεπτέμβριος 2016), ενώ η ψήφισή του στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Αποκλίσεις σε όλα τα άλλα
Στο στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται:
- Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση.
Οι δανειστές απαιτούν εθνική σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης, και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, η κυβέρνηση θέτει ως "κόκκινη γραμμή" να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά φέρεται να "συζητά"εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη "εθνική σύνταξη" στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.
- Οι κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 800-1.000 ευρώ. Την πλειονότητα αυτών των συντάξεων τις παίρνουν οι "απόμαχοι" του ευρύτερου Δημοσίου.
Κατά τους δανειστές, οι συντάξεις αυτές πρέπει να μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 15% και να μην υπάρξει "προσωπική διαφορά" (ή έστω να αρχίσει να μειώνεται νωρίτερα από το 2018) για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Η κυβέρνηση λέει "όχι" σε οποιαδήποτε μείωση σημερινής κύριας σύνταξης.
- Οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150-170 ευρώ (τις οποίες και πάλι "απολαμβάνουν" οι περισσότεροι συνταξιούχοι του ευρύτερου Δημοσίου). Η περικοπή τους μεσοσταθμικά κατά 6%-8% θα απέδιδε 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με τον όρο ότι θα υπάρξει ταυτόχρονα μια έστω μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.
- Τα εφάπαξ. Σε 30.000 εκτιμούνται οι εκκρεμείς αιτήσεις σήμερα, η ικανοποίηση των οποίων θα απαιτήσει κοντά 900 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές ζητούν την κατάργησή τους, αλλά η κυβέρνηση προτείνει τη μείωσή τους κατά 10%-20%.
- Τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου. Η περικοπή τους –η οποία έχει συμφωνηθεί ουσιαστικά μεταξύ των δύο πλευρών– κατά 30%-40% μέσω της εφαρμογής –ουσιαστικά– της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα απέδιδε 150 εκατ. ευρώ.
www.capital.gr