Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Γιατί καθυστερούν οι νέες τιμές στα φάρμακα

 Στα «αζήτητα» φαίνεται πως βρίσκεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, αφού εδώ και καιρό αγνοείται η τύχη του. Για να γίνουν πράξη οι νέες μειωμένες τιμές από τον έλεγχο των πρωτοτύπων που χάνουν την προστασία της πατέντας τους, θα πρέπει προηγουμένως να καθοριστούν προτεινόμενες τιμές από τον ΕΟΦ, να γίνει έλεγχος των τιμών από τις φαρμακευτικές και να υπάρξει διαβούλευση σχετικά με την ορθότητα ή μη των προτεινόμενων τιμών. 




Ύστερα πρέπει να συγκληθεί η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, να εγκρίνει τις τιμές, να συζητήσει τις ενστάσεις που ενδιαμέσως θα έχουν οι κάτοχοι των αδειών των φαρμάκων, και ο υπουργός Υγείας να υπογράψει τη σχετική απόφαση των νέων τιμών. 

Για να πάρει μπρος η διαδικασία, πρέπει προηγουμένως να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, οι τιμές που ο Οργανισμός προτείνει. Παρότι το νομικό πλαίσιο είναι προκαθορισμένο εδώ και μήνες, η διοίκηση του ΕΟΦ, τονίζει πως είναι αναγκαία η έκδοση νέας υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει:

 - ποιά φάρμακα θα εξαιρεθούν από την ανακοστολόγηση, 
- πώς θα λειτουργήσουν τα πλαφόν κάτω από τα οποία δεν θα επιτρέπεται μείωση τιμής και ποιό πλαφόν θα υπερισχύσει τελικά (προβλέπονται σταδιακές μειώσεις στις ελάχιστες τιμές κάτω από τις οποίες δεν επιτρέπονται μειώσεις τιμών, ανά εξάμηνο ως το τέλος του 2017 που ορίζεται ελάχιστη τιμή το ένα ευρώ), και 

- τι ακριβώς θα υπερισχύσει στις μειώσεις των τιμών, εφόσον διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ τιμής του πλαφόν και του κόστους ημερήσιας θεραπείας.