Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

«Μαραζώνει» το ΠΕΔΥ! Δείτε ποιες ειδικότητες λείπουν

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος

Σε »ώρα μηδέν» βρίσκεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην χώρα μας εξαιτίας τόσο της έλλειψης προσωπικού όσο και της υποχρηματοδότησης του συστήματος.

Βασικές ειδικότητες όπως, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι λείπουν παντελώς από το Σύστημα, με συνέπεια οι πολίτες να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη αφού για να «βρουν την υγειά τους» αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με στοιχεία των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΠΕΔΥ....


.... σε 23 νομούς λείπουν παιδίατροι, στην Ξάνθη υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος, ενώ στην Κέρκυρα δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, ούτε στο ΠΕΔΥ ούτε συμβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική αφού οι Μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας καλούνται, όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Ομποσπονδίας να σηκώσουν τόσο το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών όσο και των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη Ελλάδα.

«Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας,Παναγιώτης Ψυχάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, στο σύστημα υπηρετούν 2.200 γιατροί, από τους 5.500 που ήταν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, 300 έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ, με την εφαρμογή του Νόμου 4238, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως είπαν, απολύθηκαν 3.000 γιατροί, το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220.

«Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος. Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Ψυχάρης, προσθέτοντας ότι «η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εμφανίζονται αντίθετοι στο σχέδιο για τη δημιουργία ιατρείων γειτονιάς, που προωθεί το υπουργείο, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση» και για σχέδια που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας μας και πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πληθυσμού.