Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Πικρό χάπι ΣΥΡΙΖΑ σε φαρμακοποιούς

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Αυταπάτη ήταν και... πέρασε... η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να μη βρεθεί φάρμακο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και η πεποίθηση των φαρμακοποιών ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα τηρούσε την υπόσχεσή της. Σε μία προσπάθεια να κρατήσει «ζωντανή» την αντίδραση του κλάδου απέναντι στην απελευθέρωση των σημείων πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος κάλεσε «τους Ελληνες βουλευτές και ειδικά της κυβέρνησης, έστω την τελευταία στιγμή να τιμήσουν τον ρόλο τους και την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν απέναντι του» και απείλησε ότι «οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια».

Η απελευθέρωση πάντως ήταν...


... απόλυτα αναμενόμενη. Οι πιέσει από τους «θεσμούς» προς αυτή την κατεύθυνση υπήρχαν από το 2012. Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε χωρίς ιδιαίτερες ενστάσεις στην απελευθέρωση των σημείων πώληση φαρμάκων. Το μόνο που έμενε ήταν μία νομοθετική ρύθμιση. Αυτή περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ ms Τετάρτη στη Βουλή.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγεία5, σύμφωνα με την οποία μόλΐ5 το 13% (216 από τα 1.582) των ΜΗΣΥΦΑ πληροί τα κριτήρια για να πωλείται και εκτό5 φαρμακείων, δεν πείθει: noios ξέρει πόσα τελικό θα συμπεριλαμβόνονται οι υπουργικές αποφάσεις που έπονται...

Οι φαρμακοποιοί έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται... προδομένοι. Η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού ήταν να μην επιτραπεί να πωλούνται φάρμακα από σούπερ μάρκετ, ενώ και η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «του παρελθόντος», όπως αυτή αποτυπώνεται σε έγγραφο που επικαλείται τα τελευταία 24ωρα ο κ. Λουράντος, ήταν ότι τα ΜΗΣΥΦΑ όπως και τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία. Οι υποσχέσεις αυτές ήταν απόλυτα ελκυστικές για τους φαρμακοποιούς, που με την προτροπή του κ. Λουρόντου είχαν μετατρέψει τα 11.000 φαρμακεία της χώρας σε «εκλογικά κέντρα πολιτικής καταδίκης» της κυβέρvησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την ψήφιση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Η δε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει πανηγυρική χροιά σε blogs φαρμακοποιών.

Η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υιοθέτησε ακόμα και τα αντιδημοφιλή για τους φαρμακοποιούς μέτρα του ΟΟΣΑ όπως το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων και -τώρα- την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ. Εκτός αυτών, ακόμα δεν έχει αποσύρει το ελεύθερο ωράριο των φαρμακείων, όπως υποσχέθηκε. Αναμενόμενο λοιπόν να αρχίσει η γκρίνια «εντός των τειχών» αλλά και η κριτική για τη στάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που τήρησε μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών.
Υπό αυτό το κλίμα -πιθανότατα και ενόψει και των εκλογών στον ΠΦΣ τέλος του 2016- ο κ. Λουράντος σε ανακοίνωσή του μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό έσπευσε να τονίσει ότι «τα 11.000 φαρμακεία παραμένουν εκλογικά κέντρα καταδίκης όποιας κυβέρνησης καταστρέφει το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο του φαρμακευτικού κλάδου με νομοθετήματα και αποφάσεις-εκτρώματα». Επιπλέον, με πρόσφατες ανακοινώσεις ο ΠΦΣ κατηγορεί και τη σημερινή κυβέρνηση ότι «ευνοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος των φαρμακείων», όπως είχε κάνει με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. 

Η «αντιπολίτευση» στον κ. Λουράντο έρχεται με φόρα από τη Θεσσαλονίκη και τον τέως πρόεδρο του ΠΦΣ Κυριάκο Θεοδοσιάδη, που στις προηγούμενες εκλογές του ΠΦΣ «πλήρωσε» το γεγονός ότι είναι μέλος της Ν.Δ., παρότι είχε υποβάλει την παραίτησή του από μέλος τον Μάρτιο του 2014 με την ψήφιση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. Σχολιάζοντας την πώληση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τον μνημονιακό της κατήφορο (...). Ας τη χαίρονται όσοι την ψήφισαν και όσοι την αβαντάρισαν μετατρέποντας τα φαρμακεία σε εκλογικά κέντρα».

Και έπεται συνέχεια...


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ