Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ιστοσελίδες – πλασιέ φαρμάκων!

ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

* Καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στη Διεύθυνση Υγιεινής

Φάρμακα και είδη καλλωπισμού μέσω του Διαδικτύου πωλούνται παράνομα και στη Λάρισα. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, πέρα από το παράνομο του θέματος επισημαίνει και τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες αγορές από μη πιστοποιημένους φορείς

Σε έξαρση βρίσκεται και στη Λάρισα το φαινόμενο παράνομων πωλήσεων φαρμάκων και...


... άλλων προϊόντων υγείας από επιτήδειους, μέσω του Διαδικτύου.

Δύο πρόσφατες περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία ιστοσελίδων που διακινούν ανάλογα προϊόντα, κατήγγειλε η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στην αρμόδια Διεύθυνση Υγιεινής.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Μακρυγιάννης, είναι απαράδεκτο και απολύτως παράνομο να διακινούνται φάρμακα και ανάλογα προϊόντα χωρίς κανενός είδους πιστοποίηση και έλεγχο.

Η παρανομία προκύπτει από σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (62ΕΕ-2011 και 699ΕΕ-2014) οι οποίες αφορούν στη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού και τη διακίνηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, αντίστοιχα.

Μέσω του Διαδικτύου λοιπόν, επιτήδειοι διατείνονται ότι πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, προϊόντα για τα οποία δεν έχουν καμία πιστοποίηση εγκεκριμένων φορέων της Πολιτείας με ότι αυτό συνεπάγεται ασφαλώς για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, εξόφθαλμη είναι και η παραβίαση του κώδικα φορολογίας, καθώς η διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων γίνεται χωρίς την έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, μέσω του Διαδικτύου διακινούνται κυρίως προϊόντα διαίτης, καλλωπισμού – τα περιβόητα κολλαγόνα, διαφημίσεις των οποίων κατακλύζουν επίσης και τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας - βιταμινούχα φάρμακα και χάπια που αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Ε.Ο.Φ.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ότι «η παράνομη πώληση φαρμάκων στο κοινό μέσω του Διαδικτύου αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ, «περισσότερα από 50% των φαρμάκων που αγοράζονται από το Διαδίκτυο και ιστοσελίδες που κρύβουν την πραγματική τους διεύθυνση είναι παραποιημένα.

Συχνά, τα φάρμακα που διακινούνται με αυτόν τον τρόπο είναι «ψευδεπίγραφα (πλαστά) φάρμακα». Αυτά είναι φάρμακα τα οποία έχουν παραποιηθεί ως προς:

-την ταυτότητά τους, π.χ. της σύνθεσής του όσον αφορά οποιοδήποτε από τα συστατικά του, ή και την ισχύ τους, της συσκευασίας και της επισήμανσης του φαρμάκου, του ονόματός του,

-την προέλευσή τους, δηλαδή παρέχουν ψευδή στοιχεία για τον παραγωγό του φαρμάκου, τη χώρα παραγωγής κ.λπ. ή και σχετικά με άλλα στοιχεία που αφορούν τις διαδικασίες ελέγχου της διανομής του φαρμάκου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των παραποιημένων φαρμάκων (ψευδεπίγραφα εγκεκριμένων φαρμάκων). Τα προϊόντα αυτά συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα, δεν περιέχουν καμία δραστική ουσία ή περιέχουν συστατικά, σε ακατάλληλη δοσολογία.

Ωστόσο, η παραποίηση φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με διεθνείς οργανισμούς όπως του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Europol και των Ηνωμένων Εθνών για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Από την πλευρά μας, οι καταναλωτές / ασθενείς θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν παραποιημένα φάρμακα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό:

-να προμηθευόμαστε τα φάρμακά μας μόνο από ασφαλείς πηγές (δηλαδή από το φαρμακείο, το νοσοκομείο, το ασφαλιστικό μας ταμείο)

-να είμαστε προσεκτικοί και παρατηρητικοί σχετικά με τη συσκευασία και την παρουσίαση των φαρμάκων (π.χ. αν το φάρμακο έχει την ταινία γνησιότητας/αυτοκόλλητο ασφαλείας, αναφέρονται όλα τα στοιχεία της παρασκευάστριας εταιρίας, η δοσολογία, η ημερομηνία λήξης)

-μέσα από το Διαδίκτυο, κάποιοι προσπαθούν να προσελκύσουν ασθενείς προσφέροντας φάρμακα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή του φαρμακείου. Αυτά τα προϊόντα είναι παραποιημένα και πιθανόν επικίνδυνα.

Μενέλαος Κατσαμπέλας