Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Νομιμοποίηση κάνναβης για ιατρικούς λόγους ζητούν 36 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους και την εκπόνηση εθνικού σχεδίου ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας. Σύμφωνα με τους βουλευτές - με επικεφαλής τον κ. Γ. Μπαλαούρα - «τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά». 

Όπως υποστηρίζουν, με τη νομιμοποίηση θα επιτευχθεί αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης έπειτα από πολλές δεκαετίες παύσης, καθώς και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων «που θα γλιτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας». 


 

Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς επιτρέπεται πλέον σε πολλές χώρες. Η κάνναβη μπορεί για παράδειγμα να μειώσει τη ναυτία σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, να αυξήσει την όρεξη σε ασθενείς με HIV/AIDS και να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο σε άλλους ασθενείς. 

Οι 36 βουλευτές επισημαίνουν ότι η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, η οποία δεν είναι ψυχοτρόπος χρησιμοποιείται σε υφάσματα και σχοινιά, ξανάρχισε πρόσφατα στην Ελλάδα έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με την οποία η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

 Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ακόμα ότι το Ισραήλ έχει νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης από το 2007, και πολλές εταιρείες που λειτουργούν με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν κάνναβη για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία. 

πηγή: healthview