Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ξανθός: Προτεραιότητα μας η καθολική πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα


Την πολιτική αναγκαιότητα διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών στα φάρμακα, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την εισήγησή του στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω των μέτρων λιτότητας, με έμφαση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 2014 το 11,3% του πληθυσμού δεν πήρε τα φάρμακα του εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.






«Πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα όλων να εξασφαλίσουμε καθολική πρόσβαση των πολιτών μας σε φάρμακα που θεραπεύουν, ανακουφίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Είναι πλέον κοινός τόπος πως οφείλουμε να οργανώσουμε ένα συστηματικό διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό πολιτικών που οδηγούν σε στρεβλώσεις, αποκλεισμούς και ανισότητες στο πεδίο της διαθεσιμότητας, τιμολόγησης, αποζημίωσης και προμήθειας των αναγκαίων φαρμάκων» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι πρέπει μέσω διακρατικών συνεργειών και κοινής διαπραγμάτευσης να δοθεί ευχερής πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα με τεκμηριωμένο κλινικό όφελος και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης.

«Μόνο μέσα από την διαφανή και ισότιμη συνεργασία μας μπορούμε να ανταλλάξουμε γνώση και πληροφορίες, να προωθήσουμε την έρευνα και τις επενδύσεις, να αξιολογήσουμε τη φαρμακευτική καινοτομία και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αλλά και να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους» εξήγησε.

Τέλος, ο έλληνας υπουργός Υγείας συνεχάρη την Ολλανδική προεδρία για την πρωτοβουλία της να ανοίξει έναν ευρωπαϊκό διάλογο για το θέμα του φαρμάκου, θίγοντας ζητήματα, όπως η καταχρηστική προστασία της πατέντας, οι απρόσιτες τιμές σε καινοτόμα φάρμακα, οι καθυστερήσεις στην παραγωγή γενοσήμων και biosimilars, οι αποσύρσεις φθηνών φαρμάκων από την αγορά και γενικότερα τα εμπόδια στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr
posted from Bloggeroid