Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Τα likes των social media ως… επιβράβευση

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε πως όταν οι έφηβοι βλέπουν πολλά likes στις φωτογραφίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με αυτές που έχουν να κάνουν με τον εθισμό—όταν τρώμε σοκολάτα ή όταν κερδίζουμε χρήματα.
Η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας και δεν είχε ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Συμμετείχαν 32 έφηβοι, μεταξύ 13 και 18 ετών οι οποίοι έβλεπαν φωτογραφίες, μερικές εκ των οποίων είχαν ανεβάσει οι ίδιοι στο διαδίκτυο και από κάτω τον αριθμό likes που έλαβαν από άλλους έφηβους. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρακολουθούνταν μέσω μαγνητικού τομογράφου.



Οι ερευνητές είδαν πως κάθε φορά που οι συμμετέχοντες έβλεπαν πως μια φωτογραφία τους είχε κερδίσει πολλά likes, ενεργοποιούνταν η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα αισθήματα ανταμοιβής. Επίσης, παρατηρήθηκε πως ο αριθμός των likes επηρεάζει και την απόφαση του εφήβου για το αν θα κάνει like και ο ίδιος. Στους μισούς συμμετέχοντες, οι ερευνητές έδειξαν μια φωτογραφία με λίγα likes, και στους άλλους μισούς την ίδια φωτογραφία με περισσότερα. Οι συμμετέχοντες που είδαν την πιο “δημοφιλή” εκδοχή της φωτογραφίας ήταν πιο πιθανό να κάνουν και εκείνοι like.
Επιπλέον, τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, άρα οι ερευνητές υποθέτουν πως αυτή η επίδραση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη στην αληθινή ζωή, όταν οι έφηβοι περιμένουν να δεχτούν τα likes των γνωστών και φίλων τους, που είναι πιο σημαντικοί.
iatronet.gr