Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Tην αγορά καλλυντικών διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού


Το ενδεχόμενο ύπαρξης «καρτέλ» στην αγορά καλλυντικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και τιμής, σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, θα εξετάσει η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει στις 13 Οκτωβρίου.

Η έρευνα των εποπτικών αρχών ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες της εταιρίας Notos Com Συμμετοχές ΑΕΒΕ, εναντίον πέντε εταιρειών χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών (Εstee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits de Luxe Hellas και Parfums Christian Dior Hellas AEBE).
 

 

H ίδια εταιρεία (Notos Com), σε δεύτερη καταγγελία της, στρέφεται κατά των εταιριών λιανικής εμπορίας καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, που λειτουργούν υπό το διακριτικό σήμα «Hondos Center».

Oι αρμόδιες αρχές κατόπιν έρευνας, κατέληξαν σε εισήγηση, στην οποία επισημαίνονται:
  • Στην πρώτη περίπτωση, οι αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες, ανάμεσα σε χονδρεμπόρους καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών, με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων
  • Στη δεύτερη, οι οριζόντιες και κάθετες συμφωνίες στη σύναψη των οποίων προέβησαν οι εταιρίες συμφερόντων των αδελφών Χόντου, υπό το πρίσμα του καθορισμού ενιαίων τιμών, στη σχετική αγορά των καλλυντικών υψηλής ποιότητας και τιμής.
Οι πρακτικές που εντοπίσθηκαν, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα «συνολικό σχέδιο» νόθευσης του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την εισήγηση, η διάρκεια των παραβάσεων καλύπτει διάστημα από δύο έως και έξι χρόνια, για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ