Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Θ. Ντούσκας για «κόφτη» στην συνταγογράφηση: «Προς τη θετική κατεύθυνση η απόφαση, μένει να το δούμε στην πράξη»

Τέλος(;) στην αλόγιστη συνταγογράφηση

Ηλεκτρονικός «κόφτης» για τα επιπλέον φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί και ζητούν οι ασφαλισμένοι

Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σύντομα το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που προβλέπει μεταξύ άλλων την πλήρη καταγραφή του αριθμού των χαπιών που έχουν χορηγηθεί σε κάθε ασθενή.

Έτσι όταν ο ασφαλισμένος χρειαστεί εκ νέου συνταγογράφηση, το σύστημα θα...




.... δείχνει αν επαρκούν τα χάπια από την προηγούμενη συνταγή ή αν χρειάζεται και πόσα παραπάνω για να ολοκληρώσει τη θεραπεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα ότι η παραγγελία των επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκων θα «κόβεται» στο φαρμακείο καθώς στην οθόνη του φαρμακοποιού θα βγαίνει η ένδειξη «ο ασφαλισμένος έχει φτάσει στην ποσότητα του φαρμάκου που του έχει χορηγηθεί».

Αυτό απευθείας θα μπλοκάρει τον φαρμακοποιό που δεν θα μπορεί να χορηγήσει έξτρα ποσότητα ενώ την ίδια ώρα θα βάζει φρένο… και στον γιατρό που συνταγογραφεί.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θοδ. Ντούσκας σε δηλώσεις του χθες στο ITV, είπε ότι πρόκειται για μια θετική απόφαση μιας και με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μπει τέλος στην αλόγιστη συνταγογράφηση που κοστίζει πολλά στα ταμεία του κράτους. Ωστόσο, όπως είπε θα πρέπει να δούνε το μέτρο στην πραγματική του εφαρμογή μιας και ουσιαστικά ακόμη δεν έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ.

«Επιτέλους, έστω και αργά, οι ιθύνοντες κατανόησαν ότι υπάρχει θέμα με την αλόγιστη συνταγογράφηση. Με αυτό το μέτρο μπαίνει ένα όριο αλλά μένει να εφαρμοστεί και στην καθημερινότητα» είπε ο κ. Ντούσκας.

Επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων

Τα φαρμακεία της χώρας στο μεταξύ είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, έχοντας προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες εμβολίων.

Ο κ. Ντούσκας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των φαρμακείων ενώ κάλεσε το κοινό να συνταγογραφήσει το εμβόλιο.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι πέραν των ευπαθών ομάδων καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε εμβολιασμό και ομάδες που έρχονται σε συχνή επαφή με πολύ κόσμο.

«Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι για παράδειγμα δυο ομάδες που πρέπει να κάνουν εμβόλιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσουν αλλά θα περάσουν τη γρίπη με πιο ήπια συμπτώματα» σημείωσε ο κ. Ντούσκας.





anex.gr