Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου με αφορμή την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά” (EAAD), που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου και στόχο έχει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την απειλή που αποτελεί για τη δημόσια υγεία η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά καθώς και την ορθολογική τους χρήση, διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη συνετή χρήση και ορθή λήψη των αντιβιοτικών, προκειμένου να τονιστεί η σημασία της υπεύθυνης χρήσης τους, προτρέποντας το κοινό να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των φαρμακοποιών και των ιατρών τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών  του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στην Ευρώπη 50.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πολυανθεκτικά μικρόβια, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός τους αυξάνεται στα 700.000 άτομα ετησίως. Υπολογίζεται ότι έως το 2050, θα πεθάνουν 10 εκ. άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα.




Μάλιστα σύμφωνα με καταγραφές του ESAC (European Surveillance of Antimicrobial Consumption), η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ανάμεσα τους 28 χώρες τους Ε.Ε. και ειδικότερα στην εξωνοσοκομειακή κατανάλωση αντιβιοτικών, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο.
Η κατάχρηση των αντιβιοτικών θέτει σε κίνδυνο τη χρησιμότητα των φαρμάκων που είναι πραγματικά ουσιώδη και χρήσιμα. Επομένως η μείωση τους αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση τους ανθεκτικότητας τους.



Για τους παραπάνω λόγους ο ΦΣ Λέσβου αποφάσισε να υλοποιήσει σειρά ενεργειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού όπως:


1.      Δημιουργήθηκε και προβάλλεται τηλεοπτικό spot στη τοπική τηλεόραση Μυτιλήνης καθώς και ραδιοφωνικό spot που θα μεταδίδεται απο δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς του νησιού μας, για τους επόμενους τρεις μήνες.
Επιπρόσθετα σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χίου, αποφασίστηκε η από κοινού προβολή του τηλεοπτικού spot  στους τηλεοπτικούς σταθμούς και της Χίου.
2.      Εκτυπώθηκε ενημερωτική αφίσα η οποία αποστάλθηκε στα μέλη του συλλόγου μας για να τοποθετηθεί στη προθήκη του φαρμακείου, καθώς και ενημερωτικό έντυπο υλικό το οποίο θα  διανέμεται στο φαρμακείο.
3.       Θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου «Ευρωπαϊκή Ημέρα ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά» στα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης,  σχετικά με τις επιπτώσεις  της άσκοπης χρήσης των αντιβιοτικών.
4.      Το spot επίσης, θα κοινοποιηθεί σε όλα τα τοπικά δημοσιογραφικά blogs καθώς και στα φαρμακευτικά blogs.
5.      Τέλος αντιπροσωπεία του συλλόγου μας, θα επισκεφθεί πολυσύχναστα σημεία της πόλης, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.


Αγαπητοί συνάδελφοι, καθήκον μας η προστασία της συγκεκριμένης θεραπευτικής κατηγορίας φαρμάκων, για τα οποία η φαρμακευτική επιστήμη καυχιέται για ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της απέναντι στην ασθένεια.
Οφείλουμε να καθοδηγήσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε, αλλά και να αποτρέψουμε τον Έλληνα ασθενή από την άσκοπη και μη ενδεδειγμένη λήψη των αντιβιοτικών, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον περιορισμό τους, αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημαντικότητα και τον ρόλο της συμβουλευτικής φαρμακευτικής, στα πλαίσια  της γενικότερης ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων.
                                                                Για το ΔΣ
                                              Ο Πρόεδρος       Ο Γραμματέας
Απ. Βαλτάς     Βασ. Λαμπούσης