Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

«Δούρειος ίππος» οι φαρμακοποιοί για να αυξηθούν οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ- Ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων

Στις επάλξεις είναι οι φαρμακοποιοί καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 αναμένεται να απελευθερωθούν τα ΜΥΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα). Αλλά όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Λουράντος, θα απελευθερώσουν πρώτα τις τιμές με τα φάρμακα αυτά εντός φαρμακείου, και μετά θα πουν ότι πρέπει να επιτραπεί η πώλησή τους και από σούπερ-μάρκετ για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές.
 
Αλλά όταν σήμερα ένα συγκεκριμένο σιρόπι κοστίζει σε ελληνικό φαρμακείο 2,33 ευρώ και σε ιταλικό φαρμακείο 7,20 ευρώ (!), αυτό που θα συμβεί με την απελευθέρωση, θα είναι, να πάει στα 7 ευρώ και στα ελληνικά φαρμακεία και μετά να πωλείται 6,5 ευρώ από τα σούπερ μάρκετ. Ποιος θα θυμάται τότε ότι αρχικά, πριν από την απελευθέρωση των τιμών, κόστιζε 2,33 ευρώ ως διατιμημένο προϊόν; 

 
Ο κ. Λουράντος έδωσε συγκεκριμένα 3 παραδείγματα προϊόντων που απελευθερώθηκε η τιμή τους (έπαψαν να είναι διατιμημένα μέσω του Δελτίου Τιμών) και αμέσως "απογειώθηκε" η τιμή τους:
 
-Tears natural 5ml προ 2μήνου κόστιζε 3,19 ευρώ. Μόλις απελευθερώθηκε η τιμή του κοστίζει 6,01 ευρώ.
-Otrivin spray στοίχιζε 3,36 ευρώ και τώρα στοιχίζει 4,94 ευρώ.
-Voltaraine gel στοίχιζε 4,97 ευρώ και τώρα κοστίζει 6,58 ευρώ.

 
Όσο για την επικαλούμενη καλύτερη προσβασιμότητα των πολιτών, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε το καλύτερο δίκτυο φαρμακείων και ότι ειδικές συμφωνίες να πωλούνται κάποια φάρμακα και από σούπερ μάρκετ έχουν γίνει μόνο σε χώρες που δεν έχουν τόσο καλό δίκτυο. Για παράδειγμα έφερε την Σουηδία όπου μπορεί κάποιος να διανύσει μέχρι και 50 χιλιόμετρα και να μην βρει φαρμακείο.
 
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ τόνισε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα λειτουργήσει Παρατηρητήριο Τιμών στον ΠΦΣ και κάθε φορά που θα γίνεται μια ανατίμηση, θα το ανακοινώνουν!
 
Σοβαρές ελλείψεις
 

Ο κ. Λουράντος σχολίασε επίσης τις ελλείψεις φαρμάκων για τις οποίες είπε σε δραματικό τόνο ότι "δεν έχω σε όλη μου την ζωή τόσες πολλές". Πρόσθεσε μάλιστα ότι ελλείψεις υπάρχουν συνεχώς σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων και όχι σε μερικές όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Και ανέφερε και τις αιτίες που συμβαίνει αυτό κατά την γνώμη του: 

Πρώτον πρόκειται για τον "υποεφοδιασμό" της χώρας λόγω της ανασφάλειας των φαρμακευτικών εταιριών και δεύτερον για την αύξηση των παράλληλων εξαγωγών με σκοπό το κέρδος χωρίς να εξασφαλιστούν πρώτα οι ανάγκες της χώρας.
 

Για τις έκτακτες εισαγωγές του ΙΦΕΤ είπε μάλιστα ότι δεν δύναται πια να καλύψει τις ανάγκες καθώς του χρωστούν υπέρογκα ποσά τόσο τα νοσοκομεία όσο και ο ΕΟΠΥΥ.
 

Και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι από το νέο έτος θα έχουμε στην χώρα "σημαντικό ανθρωποκτονικό πρόβλημα" καθώς δεν αποτελούν πρόβλημα μόνον οι ελλείψεις αλλά και οι μεγάλες συμμετοχές των ασφαλισμένων. Στην ΕΕ μάλιστα 194.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως όχι από αυτήν καθ' αυτήν την ασθένειά τους αλλά από την μη συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή που τους δόθηκε.
 

Τέλος, για το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων τόνισε ότι το 50% των ιστοτόπων είναι παράνομοι και ότι έχει κάνει καταγγελία εδώ και μήνες για e-pharmacy που διαφημιζόταν σε έντυπο το οποίο διανεμόταν σε σούπερ-μάρκετ των βορίων προαστίων και τ9ο οποίο -όπως αποδείχτηκε- έδρευε σε... καφετέρια στην Γλυφάδα!
 

Διαβάστε παρακάτω την αναλυτική ανακοίνωση από τον ΠΦΣ


πηγή: iatropedia