Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Απέλυσαν εργαζόμενο με Ηπατίτιδα B-Καταπέλτης ο Συνήγορος του Πολίτη

Το σκληρότερο «πρόσωπό» της έδειξε η ΕΛΑΣ σε έναν υπάλληλο, όταν εκείνος διαγνώστηκε με Ηπατίτιδα B. Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έκρινε πως ο συγκεκριμένος εργαζόμενος, ο οποίος σημειωτέον κάνει δουλειά γραφείου, δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του. Έτσι, η Ελληνική Αστυνομία θεώρησε σκόπιμο να τον απολύσει.

«Καταπέλτης» για την αδιανόητη αυτή απόφαση υπήρξε η γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγε ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», όταν έλαβε γνώση του εν λόγω περιστατικού.


 

 Ο ΣτΠ, μετά από διεξοδική ανάλυση της υπόθεσης, αποφάνθηκε πως διαγραφή του συγκεκριμένου προσώπου από την αστυνομία συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα σε βάρος μίας νόσου.

«Είναι σαφές ότι η αδικαιολόγητη αυτή απόλυση, που βασίστηκε αποκλειστικά στον φόβο για τυχόν μετάδοση του ιού και στην υποτιθέμενη αδυναμία του ανθρώπου αυτού να εκτελέσει ακόμα και καθήκοντα γραφείου, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το νόμο 4443/2016» αναφέρει σχετικά ο «Προμηθέας». «Η αποπομπή του εργαζόμενου που ζει με ηπατίτιδα Β, δεν βασίζεται καν σε επιστημονικά δεδομένα, αφού από την άσκηση των καθηκόντων του συγκεκριμένου προσώπου δεν προκύπτει καμία απολύτως περίπτωση μετάδοσης του ιού της ηπατίτιδας Β. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη απόλυση στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αντιεπιστημονικές αγκυλώσεις και σε στερεότυπες αντιλήψεις, που εγγίζουν μία γενικότερη προκατάληψη που υπάρχει για τους φορείς χρόνιων νοσημάτων, όπως η ηπατίτιδα Β» συμπληρώνει.

Έπειτα από αυτά τα δεδομένα, η ανάκληση της απόλυσης του συγκεκριμένου ασθενή από την ΕΛΑΣ, θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη…

Ο “Προμηθέας” υπογραμμίζει πως η συνήθης κοινωνική επαφή δεν ενέχει κανένα κίνδυνο μετάδοσης της Ηπατίτιδας Β.

«Η ανεμπόδιστη εργασία ασθενών με ιογενείς ηπατίτιδες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα» καταλήγει.

πηγή: virus