Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΕΦΚΑ: Προς παράταση η προθεσμία για τις εισφορές

Tου Βασίλη Αγγελόπουλου 

Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος και να καταβληθούν εμπρόθεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου, από δεκάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, υπάρχουν ακόμα αρκετοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τι ποσά πρέπει καταβάλουν. 





 Η εγκύκλιος για την παράλληλη ασφάλιση, που θα καθορίζει με ακρίβεια τα ποσοστά εισφορών που θα πρέπει να καταβληθούν για τον κλάδο σύνταξης και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί, διευρύνοντας το αλαλούμ που επικρατεί. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι μισθωτοί οι οποίοι έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) και ασκούν παράλληλα κάποιο ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ) ή αυτοαπασχόληση (ΕΤΑΑ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το πλαφόν για τον υπολογισμό των εισφορών θα διατηρηθεί στα 586 ευρώ, στο κατώτερο επίπεδο και στα 5.860 ευρώ στο ανώτερο. Όμως πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα προστίθενται όλες οι πηγές εισοδήματος, για να προκύπτουν έτσι από το σύνολό τους, οι καταβαλλόμενες εισφορές. Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν θα δίνεται προτεραιότητα στις αποδοχές που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες ή εάν θα επιλέγεται το υψηλότερο ποσό για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. 


Υπολογίζεται ότι ανέρχονται στις 150.000 οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, που ακόμα περιμένουν να μάθουν τον τρόπο που θα καταβάλλουν τις εισφορές τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανό το υπουργείο Εργασίας να αναγκαστεί να δώσει παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την καταβολή εισφορών έτσι ώστε να υπάρξει η σχετική διευκόλυνση για τους ασφαλισμένους.