Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Αδικαιολόγητα ακριβά τα φάρμακα της σκλήρυνσης!

Το φημισμένο αμερικανικό Ινστιτούτο ICER (Institute for Clinical and Economic Review)  εξέδωσε αξιολόγηση για τα φάρμακα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης και το συμπέρασμα είναι σοκαριστικό: Το κόστος σχεδόν όλων υπερβαίνει τα οφέλη, που έχουν αξία για τους ασθενείς!
 
Το ινστιτούτο ICER είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που αξιολογεί την αξία των ιατρικών διαγνώσεων, θεραπειών και καινοτομιών στην υγεία. 
 
Για να πετύχει το σκοπό του, πραγματοποιεί αναλύσεις κόστους – αποτελεσματικότητας, αναπτύσσει εκθέσεις χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους ώστε να κάνει πιο εύκολη τη μετάφραση των δεδομένων σε αποφάσεις. Τέλος, καλύπτει ένα μεγάλο κενό, λαμβάνοντας βιώσιμες πρωτοβουλίες με όλους τους εμπλεκόμενους παρόχους υγείας, που είναι υπέρ της χρήσης αποδείξεων με στόχο τη βελτίωση της πολιτικής υγείας.
  

 
Η τελευταία αξιολόγησή του βασίστηκε σε μελέτη κόστους – αποτελεσματικότητας με βάση έναν δείκτη με την ονομασία QALY (quality adjusted life year – ποιοτικά προσδιορισμένων ετών επιβίωσης). Με απλά λόγια, οι ερευνητές του ICER υπολόγισαν το κόστος ανά κερδισμένο έτος QALY για μία σειρά από φάρμακα κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.
 
Το μοναδικό φάρμακο που το ICER έκρινε ότι το κόστος του αξίζει με βάση την αποτελεσματικότητά του ήταν το Lemtrada της Sanofi. Το κόστος του ανά κερδισμένο έτος QALY υπολογίστηκε σε 38,000 δολάρια. Αναλυτικά μπορείτε να δείτε την έκθεση του ICER στην ιστοσελίδα: https://icer-review.org/material/ms-final-report/

Όλα τα υπόλοιπα φάρμακα για τη νόσο αξιολογήθηκαν ως αδικαιολόγητα ακριβά. 

Γνωστές θεραπείες από τις Novartis, Bayer, TEVA και Biogen είχαν κόστος άνω των 150.000 δολαρίων ανά κερδισμένο έτος QALY. Το υψηλότερο κόστος είχε το νέο φάρμακο Zinbryta της Abbvie με κόστος 207.000 δολάρια.

Θετικά πάντως σχολιάστηκε από το ICER μια νέα θεραπεία με την ονομασία Ocrevus της Roche, για το γεγονός ότι ήταν το πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των υποτροπών και το μοναδικό που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς με πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της νόσου. Όμως, το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ακόμη και δεν γνωρίζουμε το κόστος.

πηγή: virus